Protest zbog dodele Nobela EU

Izvor: Mondo, 30.Nov.2012, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest zbog dodele Nobela EU

Laureati Nobelove nagrade za mir, među kojima je i Dezmond Tutu iz Južnoafričke Republike, poslali su pismo Fondaciji Alfreda Nobela, protestujući što će ovogodišnja nagrada biti dodeljena EU.

ilustracija(Guliver/Getty Images)

"Jasno je da EU nije "šampion mira" kojeg je Alfred Nobel imao na umu dok je pisao svoje zaveštanje", navodi se u otvorenom pismu, koje su potpisali i Mejrid Megvajer, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dobitnik Nobelove nagrade 1976. godine i Adolfo Perez Eskivel dobitnik iz 1980. godine.

U pismu ističu da je norveški Komitet za dođelu Nobelove nagrade "redefinisao nagradu na način koji nije u skladu sa zakonom", te da bi trebalo da poštuju originalne želje osnivača.

Laureati su pozvali da novčani iznos nagrade od 930.000 evra ne bude uručen EU.

Nobelova nagrada biće dodeljena 10. decembra u Oslu.

(Srna, foto ilustracija:Guliver/Getty Images)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest zbog dodjele Nobelove nagrade EU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Nov.2012

Laureati Nobelove nagrade za mir, među kojima je i Dezmond Tutu iz Južnoafričke Republike, poslali su pismo Fondaciji Alfreda Nobela, protestujući što će  ovogodišnja nagrada biti   dodijeljena  EU. "Jasno je da EU nije `šampion mira` kojeg je Alfred Nobel imao na umu dok je pisao svoje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.