Protest lekara u Bugarskoj

Izvor: Vesti-online.com, 07.Apr.2010, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest lekara u Bugarskoj

Bugarski lekari organizovali su danas mirne proteste širom zemlje zahtevajući od države da im izmiri budžetske obaveze za februar, ali i izmene u zdravstvenom sistemu.

Predsednik Bugarskog lekarskog saveza (BLS) Cvetan Rajčinov izjavio je da država nastavlja sa kašnjenjem u vezi sa prenošenjem sredstava.

Danas u Bugarskoj protestuju i građevinski radnici, predstavnici 21 firme koje su bile angažovane na modernizaciju vojnog poligona "Novo selo" a kojima držva >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nije izmirila obaveze za građevinsko-montažne radove.

Predstavnik inicijativnog komiteta Dečo Nikolov rekao je da ove firme, kao podizvođači radova potražuju 3,8 miliona leva (1,9 miliona evra) od konzorcijuma "Bilfinger Berger"- AG - Nemačka.

Prema njegovim rečima, novac za februar trebalo je da bude prebačen do kraja marta, ali to nije učinjeno, te da su izmirene jedino obaveze bolnicama za januar.

Lekari zahtevaju i promene u sistemu zdravstva, koji će omogućiti bolnicima poštenu konkurenciju u kojoj će uspeh ili neuspeh zavisiti od slobodnog izbora pacijenata, a ne od kabinetskih odluka činovnika iz Ministarstva zdravstva.

Rajčinov je rekao da su regionalni odbori lekarskog saveza sami doneli odluke o načinu protesta, ali da su u svim zdravstvenim centrima obezbeđene ekipe za hitne slučajeve.

Država je, međutim pre Uskršnjih praznika izmirila obaveze prema privatnim lekarima, ali oni su se solidarisali sa svojim kolegama i podržali mirne proteste.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest lekara u Bugarskoj

Izvor: Kurir, 07.Apr.2010

SOFIJA, 7. aprila (Tanjug) - Bugarski lekari organizovali su danas mirne proteste širom zemlje zahtevajući od države da im izmiri budžetske obaveze za februar, ali i izmene u zdravstvenom sistemu. Predsednik Bugarskog lekarskog saveza (BLS) Cvetan Rajčinov izjavio je da država nastavlja sa kašnjenjem...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.