Poslednji šou

Izvor: Politika, 21.Maj.2011, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji šou

Najbogatije ime afroameričke zajednice, Opra Vinfri (57), u sredu će se poslednji put pojaviti u „Opra Vinfri šou” koji joj je doneo planetarnu slavu i 2,7 milijardi dolara zarade.

Televizijska zvezda napušta program koji je vodila četvrt veka i koji je bio najgledanija emisija u dnevnim terminima ikada. Sedeći ispod reflektora u Čikagu, uspela je da privuče gledaoce iz 140 zemalja i postane simbol kulture SAD.

A krenula je u život u skladu s najgorim stereotipima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o afroameričkim porodicama: došla je na svet u državi Misisipi kao vanbračno dete tinejdžerke. Rasla je u bedi. Trpela batine. Ujak ju je silovao kada je imala devet godina. Rodila je sina kao četrnaestogodišnjakinja, ali je on preminuo ubrzo posle rođenja. Majci je krala novac i trošila ga na drogu.

Ali mikrofon i kamera su je voleli otkako se sa 19 godina okrenula prvo radiju, a onda i TV-u. Radila je i trudila se. Zvali su je u Ilinois, prihvatila je i posle samo mesec dana njena emisija je oborila sve rekorde gledanosti. Program su odmah preimenovali u „Opra Vinfri šou”.

Od tada se pet puta nedeljno pojavljuje pred gledaocima i intervjuiše predsednike i holivudske glumce, ali i poslednje marginalizovane manjine iz geta. Od njih ne traži samo velike reči, već i detalje o tome iz kakve šolje piju jutarnju kafu i koja im je omiljena igračka iz detinjstva. Veruje da svako treba da ispriča svoju priču i da ima šta da kaže, pa je, ocenjuje kritika, nadahnula ljude da na „Fejsbuku” i „Tviteru” otkrivaju sve i svašta o sebi.

Kod nje na kauču prvi put se javno progovorilo o tabuima: incestu, nasilju u porodici, zavisnosti, sidi i depresiji. Medijski znalci su je obasuli pohvalama. Ali, sasekli su je sredinom devedesetih kada su kazali da je dotakla senzacionalističko dno informacijama koje su hranile najniže strasti publike.

Ubrzo je počela da deli savete: radite na sebi, obrazujte se, ostavite alkohol, manite se kriminala. Ličnim primerom je pokazala da može mnogo da se smrša, ali se uvek, kao i sada na kraju poslednje sezone, vraćala staroj kilaži. Modni čistunci dočekali su je na nož rečima da se novcem kupuju lični treneri i kuvari, ali ne i volja.

Ali, da li joj volja stvarno nedostaje? U njenom vlasništvu su i kablovska TV mreža i magazin. Producent je. Niko njenog pola ne zarađuje više u medijima u SAD. Prema „Forbsu”, treća je najuticajnija žena sveta. Istina, nedavno ju je Lejdi Gaga s prvog potisnula na drugo mesto najvažnijih imena šou biznisa.

Legenda američke televizije gasi svetlo u studiju, ali još želi da se dokazuje u drugim poslovima. U jednoj od njenih poslednjih emisija predsednik Barak Obama je kazao da hoće da SAD ponovo postane zemlja američkog sna u kome, kada neko daje sve od sebe, može da uspe bez obzira na početne pozicije u životu. Ako neko ima pojma o čemu je pričao, onda je to Opra Vinfri.

Jelena Stevanović

objavljeno: 22.05.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.