Izvor: B92, 19.Apr.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poginula tri Palestinca

Tel Aviv -- Dva automobila bombe eksplodirala su na graničnom prelazu između pojasa Gaze i Izraela, ranivši šest izraelskih vojnika, dok su trojica naoružanih Palestinaca ubijena.

Oni su izašli iz trećeg vozila i ubijeni su u razmeni vatre. Islamistički Hamas koji kontroliše pojas Gaze preuzeo je odgovornost za napad. Izvori bliski armiji veruju da se radilo o pokušsaju otmice vojnika i da je napad na istom prelazu u četvrtak bio izveden kako bi se prikupile informacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za današnji napad.

On se dogodio uoči jevrejskog praznika Pashe koji počinje danas sa zalaskom sunca.

Tri vozila približila su se prelazu oko 7 sati po lokalnom vremenu, uz podršku desetine minobacačkih napada i guste magle.

Jedno vozilo je eksplodiralo kraj granične ograde napravivši rupu i omogućivši da dva druga vozila uđu.

Drugi automobil je digao u vazduh nekoliko vojnih džipova i Palestinci su izašli iz trećeg oklopnog vozila.

Portparol vojnog krila Hamasa Abu Obejida je izjavio da su u sva tri vozila bile bombe.

U isto vreme vojnici kraj kibuca Nirim, takođe na granici s Gazom, su pucali na oklopno vozilo koje im se približilo.

Vozilo je pogođeno, što je izazvalo veliko eksploziju.

Izraelski vojni izvori sumnjaju da je Hamas planirao velike napade na nekoliko mesta uz granicu s Izraelom i da je napad na prelazu Kerem Šalom bio sinhronizovan s pokušajem napada drugog vozila kraj kibuca.

Isti izvori navode da su vojnici bili u visokoj pripravnosti i da je time sprečen veći broj žrtava, a možda čak i otmica.

Prelaz se koristi za prevoz poljoprivrednih proizvoda i humanitarne pomoći u pojas Gaze.

Izraelska vojska je dala instrukcije stanovnicima pograničnih sela da ostanu u svojim domovima dok traje pretraga obe strane granice.

Palestinski stanovnici su rekli da su čuli pucnjavu iz tenkova i helikoptera.

Pre nešto više od deset dana u napadu na granični terminal Nahal Oz, preko koga se u Gazu isporučuje gorovo, poginula su dvojica izraelskih civila.

Uprskos ovim napadima Hamas tvrdi da je spreman da uspostavi prekid vatre s Izraelom uz posredstvo Egipta.

Bivši američki predsednik Džimi Karter sastao se takođe s vođama Hamasa u Egiptu i u Siriji kako bi između ostalog doprineo uspostavljanju zatišja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.