Otava:Pucnjava u parlamentu (VIDEO)

Izvor: B92, 22.Okt.2014, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otava:Pucnjava u parlamentu (VIDEO)

Naoružana osoba ubila je u Otavi vojnika koji je držao počasnu stražu pored spomenika u kanadskoj prestonici. Policija ublila napadača, sumnja se da ih ima još.

Nepoznati napadač ispalio je najmanje jedan hitac iz vatrenog oružja u vojnika koji je čuvao stražu ispred spomenika žrtvama rata u centru Otave, a potom je ušao u kompleks kanadskog parlamenta, gde su se takođe začuli pucnji, nakon čega je zgradu opkolila policija i zabranila izlazak svima koji su se zatekli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << unutra, preneli su kanadski mediji.

Vojnik je u međuvremenu preminuo od zadobijenih povreda, a napadača su ubile policijske snage koje su ga gonile po zgradi parlamenta, pri čemu je ispaljeno tridesetak hitaca i povređen jedan član obezbeđenja parlamenta, dok su najmanje tri osobe prebačene u bolnicu.

Pucnji su se čuli i u tržnom centru blizu parlamenta.

Kanadska policija je saopštila da ne može da potvrdi da je isti napadač pucao na vojnika kod spomenika i upao u parlament.

Policija je, takođe, priznala da ju je ovaj incident "iznenadio", prenosi Rojters.

Kanadski premijer Harper je bio na sastanku sa poslanicima iz svoje Konzervativne stranke u zgradi parlamenta kada je naoružani muškarac upao u zgradu i dotrčao do samih vrata te prostorije, rekao je ministar finansija Toni Klement.

"Premijer se obraćao kokusu, a onda se začuo snažan prasak praćen nizom pucnjeva. Svi smo bili prestrašeni. Sve se dešavalo baš ispred vrata našeg kokusa", rekao je on.

Policija je nakon toga opkolila zgradu parlamenta i zabranila izlazak svima koji su se nalazili unutra.

Agencije su u međuvremenu javile da policija "aktivno traga za jednim ili više osumnjičenih napadača" na kanadski parlament i da je više naoružanih osoba učestovalo u pucnjavi u Otavi, te da je potraga u toku.

Policija je saopštila da traga za trojicom osumnjičenih i da je jedan "verovatno" na krovu parlamenta, navodi AFP.

Bolnica u Otavi saopštila je da je primila tri povređene osobe, od kojih su dve u stabilnom stanju, prenosi Rojters.

Britanska agencija navodi, pozivajući se na izveštaj televizije CBC, da je kanadska vojska zatvorila za javnost svoje baze širom zemlje nakon današnje pucnjave.

AFP prenosi reči zvaničnika američke odbrane da su američke i kanadske vazduhoplovne vojne snage u najvišem stepenu pripravnosti posle pucnjave.

Do današnje pucnjave je došlo samo dva dana nakon što je dva kanadska vojnika u Kvebeku pregazio muškarac naklonjen džihadistima, a jedan vojnik je pri tom i poginuo. To je bio prvi takav incident u Kanadi otkako se ta država priključila borbi protiv ekstremista Islamske države u Iraku.

Kanadska vlada je ranije danas povećala nivo opasnosti od terorizma sa srednjeg na visoki, usled "opšteg porasta međusobne komunikacije" među pripadnicima radikalnih grupa kao što su Islamska država i Al Kaida, saopštio je portparol kanadskog ministra za javnu bezbednost Žan-Kristof de le Ru.

"Povećanje nivoa opasnosti nije posledica neke konkretne pretnje", rekao je portparol, a preneo Rojters.

Novi nivo opasnosti od terorizma znači da je kanadska obaveštajna služba "uočila da pojedinac ili grupa unutar ili van Kanade ima nameru ili sposobnost da počini akt terorizma", rekao je De le Ru.

Sjedinjene Američke Države ponudile su pomoć Kanadi posle pucnjave koja se danas dogodila u zgradi kanadskog parlamenta u Otavi, saopštila je Bela kuća.

Američki predsednik Barak Obama i kanadski premijer Stiven Harper razgovarali su telefonom o današnjem incidentu, izjavio je portparol Bele kuće Džoš Ernest, a prenosi Rojters.

Obama je u razgovoru sa Harperom poručio da su misli i molitve Amerikanaca uz kanadski narod i ukazao na snažne američko-kanadske odnose.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.