Izvor: Glas javnosti, 19.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osujećen prevrat

Oko 50 pripadnika iračkog ministarstva unutrašnjih poslova uhapšeno je u Bagdadu zbog „pokušaja državnog udara“, rekli su irački bezbednosni izvori.

„U protekla tri dana, 50 zaposlenih u ministarstvu unutrašnjih poslova, uključujući i više oficire, uhapšeno je zbog pokušaja svrgavanja vlade premijera Nurija al-Malikija“, rekao je za AFP visoki irački bezbednosni zvaničnik. On je naveo da je među uhapšenima general Ahmed Abul Rif, koji je zadužen za bezbednost ministarstva. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Taj izvor naveo je da su uhapšeni zvaničnici povezani sa grupom Al-Avda (Povratak), trajnim pokretom koji pokušava da vrati na vlast BAAS, partiju bivšeg predsednika Sadama Huseina, koji je svrgnut u invaziji predvođenoj SAD 2003. godine.

Američki dnevnik NJujork tajms juče je objavio da je u Iraku uhapšeno 35 zvaničnika iračkog ministarstva unutrašnjih poslova i da su neki od njih optuženi za organizovanje puča.

List je, pozivajući se na visokog bezbednosnog zvaničnika, naveo da je hapšenja u protekla tri dana obavila elitna antiteroristička jedinica koja odgovara direktno premijeru.

Prema pisanju lista, zvaničnici povezani sa Al Avdom podmićivali su druge oficire kako bi ih regrutovali, a tokom akcije hapšenja pronađene su velike količine novca. Irački zvaničnici nisu mogli da potvrde te tvrdnje.

Izvori u ministarstvu unutrašnjih poslova rekli su za Rojters da je bilo nekoliko akcija protiv bagdadske saobraćajne policije, ali da je malo verovatno da je to povezano sa organizovanjem državnog udara. Među uhapšenima je i brigadni general koji komanduje jedinicom saobraćajne policije i visoki bezbednosni zvaničnik u ministarstvu, naveli su ti izvori.

Izvori u iračkom MUP-u dodali su da je uhapšeno 15 od 45 osoba koje su bile na listi.

Cipele prošle kao Šilerova

Iračke i američke specijalne službe uništile su cipele kojima je novinar Muntazer al-Zajdi gađao Džordža Buša. Mada to nijedna strana nije priznala, svi su izgledi da su cipele loše prošle zato što su i one i njihov vlasnik preko noći postali „simbol hrabrosti i patriotizma“ u celom arapskom svetu.

Agencija Frans pres objavila je juče da su iračke i američke specijalne službe detaljno proverile Zajdijeve cipele, a potom ih uništile. Izvor iz istrage otkrio je da su agenti hteli da se uvere da u tim cipelama nije bilo nikakvog eksploziva.

Anti-Buš prošle su, dakle, kao zgrada u Šilerovoj. Uprkos tome, isti izvor je izneo uverenje da uništavanje cipela kao glavnog materijalnog dokaza neće biti smetnja za dalju istragu. Odmah zatim je dodao: „Naravno, ja bih više voleo da te cipele imam na raspolaganju kao dokaz, ali će suđenje moći da se obavi i bez njih. Postoji TV snimak događaja, a i sam Zajdi je priznao da je gađao predsednika Buša izgovorivši pri tom: ‘Ovo ti je poslednji poljubac, psu! Ovo ti je za udovice, siročad i one koji su ubijeni u Iraku’, vikao je Zajdi na arapskom dok je bacao cipele prema Bušu, koje su preletele iznad glave američkog predsednika, posle čega su novinara pripadnici službe bezbednosti oborili na zemlju i izveli iz sale“.

„Pismo izvinjenja“

Kancelarija iračkog premijera izdala je juče saopštenje da se Zajdi, navodno, izvinio iračkom premijeru Nuriju al-Malikiju „jer ga je obrukao pred svetom“.

„Zajdi je u pismu upućenom iračkom premijeru rekao da se njegov veliki ružni akt ne može ničim opravdati“, izjavio je Malikijev savetnik za medije Jasin Madžed, preneo je Rojters.

Prema Madžedovim rečima, Zajdi je dodao da se „seća da je u leto 2005. godine intervjuisao njegovu ekselenciju i da mu je on tom prilikom rekao da uđe i da je to i njegova kuća, apelujući na njegova očinska osećanja da mu oprosti“.

Zajdi, koji čeka na suđenje zbog uvrede predsednika strane države, pojavio se pred istražnim sudijom u utorak kasno uveče, ali ne u sudnici Iračkog centralnog krivičnog zatvora, već u svojoj zatvorskoj ćeliji.

GDE JE ZAJDI?

RIM - Organizacija za zaštitu ljudskih prava „Amnesti internešenel“ zatražila je od iračka vlade da sprovede istragu povodom optužbi da je Muntadar al-Zajdi žrtva nasilja. „Amnesti“ u saopštenju podseća da su Al-Zajdiju snage bezbednosti nakon incidenta slomile ruku, da mu je polomljeno nekoliko rebara i povređeno oko i da se nalazi u bolnici. Zajdi je navodno i udaren u glavu kundakom puške.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Irak: Uhapšeno 50 pripadnika MUP-a

Izvor: B92, 18.Dec.2008, 11:37

Bagdad -- Oko 50 pripadnika iračkog ministarstva unutrašnjih poslova uhapšeno je u Bagdadu zbog "pokušaja državnog udara", rekli su irački bezbednosni izvori... "U protekla tri dana, 50 zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, uključujući i više oficire, uhapšeno je zbog pokušaja svrgavanja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.