Osude napada u Idlibu

Izvor: RTS, 04.Apr.2017, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osude napada u Idlibu

Evropska komesarka za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da sirijski predsednik Bašar el Asad ima "primarnu odgovornost" za današnji napad u Idlibu, u kome je, kako se sumnja, korišćen nervni gas. SB UN će tražiti odgovornost za napad na Idlib, kaže izaslanik UN Stefan de Mistura.
"Današnja vest je strašna. Ovo je dramatično podsećanje da je situacija na terenu i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dramatična u mnogim delovima Sirije", rekla je Mogerinijeva novinarima u Briselu, prenosi AP.

Prema njenim rečima, primarnu odgovornost za ta dešavanja ima aktuelni režim, jer je on "pre svega odgovoran za zaštitu građana".
Izaslanik UN Stefan de Mistura izjavio je da se "užasan" vazdušni napad hemijskim oružjem desio u sirijskoj provinciji Idlib i dodao da će se Savet bezbednosti UN sastati kako bi zatražio odgovornost.
Ovo je užasno i mi zahtevamo, a siguran sam i da će se održati sednica Saveta bezbednosti o ovom napadu, da se jasno identifikuje odgovornost", rekao je de Mistura na međunarodnoj konferenciji u Briselu, prenosi Rojters. 
Bela kuća optužila je vladu sirijskog predsednika Bašara el Asada za napad hemijskim oružjem u sirijskoj provinciji Idlib, istakavši da je takav napad "za osudu i civilizovani svet ga ne može ignorisati".
"Ove gnusne akcije režima Bašara el Asada su posledica slabosti i neodlučnosti prethodne administracije", rekao je portparol Bele kuće Šon Spajser na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.
Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu osudio je napad u sirijskoj provinciji Idlib, za koji se sumnja da je izvršen hemijskim oružjem, i ocenio da je to "zločin protiv humanosti".
Prema njegovim rečima, takav napad bi mogao da nanese štetu mirovnom pregovaračkom procesu, koji se održava u Astani, prenosi AP.
U vazdušnim napadima na severozapadanu sirijsku provinciju Idlib stradalo je najmanje 58 osoba, uključujući 11 dece, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oland: Pozvati Asadovu vladu na odgovornost

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Apr.2017

LONDON/PARIZ - Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je danas da će sirijski predsjednik Bašar al-Asad biti kriv za ratni zločin ako se dokaže da je njegova vlada odgovorna za napad hemijskim oružjem na provinciju Idlib koju u rukama drže pobunjenici..."Bombardovanje sopstvenih...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.