Novi napad novičokom

Izvor: Vesti-online.com, 07.Jul.2018, 00:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi napad novičokom

Dvoje ljudi, identifikovani kao Čarli Rouli i Don Sturdžes, koji su u kritičnom stanju nakon trovanja kod engleskog grada Solsberija otrovani su nervnim otrovom kojim je otrovan i bivši ruski špijun Sergej Skripalj, te njegova ćerka Julija, u martu ove godine. Potvrđeno je to analizom uzoraka u vojnom istraživačkom centru.

- Dvoje ljudi je bilo izloženo nervnom otrovu novičoku - potvrđeno je na pres konferenciji policije koja je objavila i kako, prema svemu što dosad >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << znaju o paru, nema ničeg što bi ukazivalo na to da su bili namerno na meti.

Uzorke otrova koji su uzeti iz stana u gradu Amesberiju odmah kraj Solsberija, gde je par pronađen bez svesti, analizirao je britanski vojni istraživački centar u Porton Daunu.Istragu preuzima antiteroristička policija.

Nil Basu iz Skotland Jarda rekao je kako ne može da potvrdi da novičok kojim je otrovan par kod Solsberija dolazi s istog mesta kao i otrov kojem su bili izloženi Sergej Skripalj i njegova kći Julija.

List "San" je objavio, pozivajući se na odbrambene izbore, kako par ima "veoma slične" simptome kao Sergej Skripalj i njegova kći Julija. Muškarac i žena četrdesetih godina pronađeni su bez svesti u subotu 30. juna u stanu.

Policija je prvo posumnjala da je uzrok droga. Ali se vrlo brzo ispostavilo da je po sredi nešto puno zlokobnije.

Policija je ograničila pristup do nekoliko lokacija u Amesberiju i Solsberiju, koje je par posetio u petak i subotu.

Medicinski službenici savetuju stanovnike koji su posetili ista mesta kao otrovani par između 22 sata u petak i 18:30 u subotu da operu svoju odeću i očiste predmete koje su imali sa sobom.

Oko 100 detektiva protivterorističke jedinice uključeno je u istragu o najnovijem slučaju trovanja zajedno s kolegama iz policije Viltširea te londonske Metropoliten policije.

Novičok na ruskom znači "novajlija", kodno je ime serije nervnih agensa koje je Rusija razvijala u tajnosti u kasnijim etapama Hladnog rata.

Zvanična Moskva nikad nije zvanično priznala postojanje programa "Novičok" i ono što je u javnosti poznato dolazi od Vila Mirzajanova, ruskog naučnika koji je godinama radio na sovjetskom programu hemijskog oružja.

Binarno oružje sačinjavaju dve supstance koje se moraju kombinovati kako bi se pokrenuo njihov smrtonosni efekat, te su tako jednostavnije za transport.

Otrovi "novičok" deluju kao i drugi nervni agensi, napadaju nervni sistem žrtve, koja gubi kontrolu nad telesnim funkcijama i tako dovode do prestanka rada srca i respiratornog sistema.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.