Izvor: B92, 02.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj za nuklearni program S. Koreje

Ženeva -- Vlasti Severne Koreje pristale da do kraja godine onesposobe sva svoja nuklearna postrojenja, izjavio danas Kristofer Hil.

Detalji ove odluke biće razmatrani na razgovorima šest država, koji će se ovog meseca održati u Kini, dodao je pomoćnik američkog državnog sekretara Kristofer Hil, na kraju dvodnevnih razgovora sa glavnim severnokorejskim pregovaračem Kim Kje-gvanom u Ženevi.

Severna Koreja primila je danas američke pregovarače na misiji u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ženevi, drugog i poslednjeg dana pregovora organizovanih s ciljem da se poboljšaju odnosi između protivnika u korejskom ratu 1950-53. i ubrza nuklearno razoružavanje Pjongjanga, preneo je Rojters.

"Jedno pitanje o kojem smo se složili je da Severna Koreja sačini potpuni izveštaj o svim svojim nuklearnim programima i obustavi ih do kraja ove godine", rekao je Hil.

On je dodao da će biti dostavljeni i podaci o programima obogaćivanja uranijuma, za koje SAD strahuju da bi mogli da rezultiraju proizvodnjom atomskog oružja, preneo je AP.

Hil, međutim, nije objasnio da li onesposobljavanje nuklearnih postrojenja obuhvata i reaktor za proizvodnju plutonijuma u Jongbjonu, koje su vlasti Severne Koreje zatvorile u julu.

Kako je rekao Hil, dve strane su razgovarale i o uslovima za skidanje Severne Koreje sa spiska zemalja koje su SAD proglasile sponzorima terorizma.

Pregovori šest zemalja o nuklearnom programu Severne Koreje sporo su napredovali od septembra 2005, kada se Pjongjang u načelu složio da obustavi nuklearne aktivnosti, u zamenu za ekonomske i diplomatske beneficije.

Posle sastanka u Ženevi sa delegacijom SAD, pregovarači Severne Koreje održaće bilateralne pregovore sa Japanom.

Plenarno zasedanje šest država - obe Koreje, Kina, Japan, Rusija i SAD, trebalo bi da bude održano sredinom septembra u Pekingu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.