Izbor pape i bubice

Izvor: B92, 13.Mar.2013, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbor pape i "bubice"

Vatikan -- Tehničke službe Vatikana pobrinule su se da kardinale koji biraju novog papu u strogoj tajnosti u Sikstinskoj kapeli niko ne prisluškuje.

Kako javlja Verska informativna agencija (VIA), neophodne mere bezbednosti su preuzete i u manastirskom kompleksu Svete Marte, gde kardinali koji biraju papu noćivaju.

Službe su proveravale i podove, ramove sa slikama, a računalo se i na mogućnost da se "bubice" instaliraju i u smartfonu.

Italijanskim medijima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ekspert za prisluškivanje Franćesko Polimeni objasnio je da ima puno mesta u Sikstinskoj kapeli gde se mogu instalirati razni uređaji za prisluškivanje. Osim poda, on navodi stolice, ali i klupe na kojima se klečeći moli. “Prisluškivati se može i preko infracrvenih zraka”.

Inače, u Italiji je veoma jednostavno nabaviti tehniku za prisluškivanje, a podseća se da je tehnika, od poslednjeg izbora pape 2005. veoma napredovala. Polimeni ističe da se danas mogu nabaviti bubice veličine samo 0,8 milimetara i mogu se sakriti i u kocki šećera.

Stručnjaci smatraju da se protiv “bubica” i ne može zaštititi, dok se može efikasno delovati u vezi mobilnog telefona, tajne kamere, WLAN, Bluetooth, bežične telefonije - treba samo znati frekvencije.

Polimeni smatra da Vatikan ima odličan sistem zaštite od prisluškivanja, “možda bolji od Amerike”, mada potpune sigurnosti nema.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.