Izvor: B92, 21.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska pred izborom

Pariz -- Francuski predsednički izbori, u nedelju, biće najneizvesniji u poslednjih 25 godina, kažu analitičari.

Ne samo da je trećina biračkog tela neopredeljena, već je od prošlih izbora milion mladih dobilo pravo glasa i njihovo političko opredeljenje se ne zna.

Glavni predsednički kandidati se trude da pridobiju mlade, ali neizvesno je ko će i u kojoj meri uspeti u tome. Naročito su važni glasovi mladih Francuza iz doseljeničkih porodica, kojih je najviše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << među novim glasačima

Mladi iz predgrađa navode da će masovno izaći na izbore. Hoće da pokažu da su Francuzi, da je to njihova zemlja i da ih niko odatle ne može oterati. Zato će masovno da glasaju, iako glasaju prvi put.

U prošlogodišnjim neredima u predgrađima Pariza mladi iz doseljeničkih porodica su paljenjem automobila iskazivali gnev zbog neizvesne budućnosti, velike nezaposlenosti i osećanja da su izopšteni iz društva. Tadašnji ministar policije, sada predsednički kandidat Nikola Sarkozi, posebno je omražen, što potvrđuju nezvanični portparoli mladih iz geta i francuski rep muzičari.

Kalifa Beluza, muzičar, kaže kako je siguran sam da će sa Sarkozijem biti sve gore. "Gore nego ikad, jer Sarkozi nije ono što nam je potrebno. Ovo je gadno vreme, mnogo je nezaposlenih, a on se trudi da bogati budu još bogatiji, a siromašni siromašniji", kaže on.

Mladi Francuzi žive u zemlji s najvećom nazaposlenošću u Zapadnoj Evropi i s velikim rasnim predrasudama. Žele bolje da žive, ali ne znaju kome da veruju, a najbolje je nikome, kaže Beluza.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.