Izvor: B92, 03.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demonstracije studenata u Nemačkoj

Berlin -- Studenti u Nemačkoj će, u znak protesta zbog planiranog uvođenja školarine, održati demonstracije u više velikih gradova.

Više saveznih pokrajina, prevashodno one u kojima je na vlasti na saveznom nivou opoziciona Hrišćansko-demokratska unija - CDU, najavile su da će najkasnije od naredne godine da uvedu školarinu o čijem iznosu za sada još ne postoje odluke.

Najave uvođenja školarine konkretizovele su se pošto je prošle sedmice Savezni ustavni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sud doneo odluku prema kojoj je zabrana naplate školarine na univerzitetima protivustavna.

Demonstracije su planirane, između ostalih gradova, i u Berlinu, Hamburgu, Lajpcigu, Štutgartu i Manhajmu. Na 90 univerziteta i 180 visokih stručnih škola u Nemačkoj studira oko 1,8 miliona studenata. Za razliku od mnogih drugih zapadnih zemalja, studije su u Nemačkoj besplatne, kako za domaće tako i za strane studente.

Više federalnih jedinica, među kojima Bavarska, Baden-Virtemberg i Hamburg, najavilo je da bi školarina mogla da iznosi oko 500 evra po semestru. Međutim, ekonomski stručnjaci, imajući u vidu finansijsku krizu u kojoj se nalazi nemačko visoko školstvo, predviđaju da bi ovaj iznos ubrzo mogao da poraste i na 2.500 evra po semestru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.