Dan sećanja u Parizu

Izvor: RTS, 11.Nov.2019, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan sećanja u Parizu

Francuski predsednik Emanuel Makron označio je početak obeležavanja Dana sećanja paljenjem plamena na Grobu neznanog junaka, ispod pariske Trijumfalne kapije.
Pozdravljen od strane premijera Eduarda Filipea, Makron je izvršio smotru trupa tokom svečane ceremonije kojom se obeležava 101. godina od primirja koje je okončalo borbu u Prvom svetskom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ratu.

Zvuci muzike vojnog orkestra prigušeni su upornom kišom pred stotinama okupljenih građana koji su mahali francuskim zastavicama, penosi AP.
Francuski lider će otkriti spomenik stotinama vojnika koji su poginuli u stranim vojnim operacijama od 1963. godine.
Istovremeno, komemoracije u znak sećanja na Dan primirja održava se u Velikoj Britaniji, francuskom savezniku u ratu.
Kraljevska britanska legija pozvala je naciju da se seti godišnjice dvominutnom tišinom.
"Ove godine tražimo od nacije da zaustavi i isključi zvuk na telefonima, zatvori laptop i ugasi televizore na samo dva minuta i oda počast našim oružanim snagama, prošlim i sadašnjim'', objaljeno je na veb stranici.
Kraljica Elizabeta Druga prisustvovala je jednoj od mnogih ceremonija koje se održavaju širom Britanije u znak obeležavanja dana sećanja, a politički lideri nakratko su prekinuli kampanju za predstojeće izbore.
Najveća svečanost u Britaniji održana je u nedelju u centralnom Londonu, a kraljica, obučena u crno, posmatrala je sa balkona kako princ Čarls polaže venac na ratni memorijal u blizini Parlamenta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Makron položio vijenac na Grobu neznanog junaka

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Nov.2019

PARIZ - Francuski predsjednik Emanuel Makron položio je danas vijenac na Grobu neznanog junaka u Parizu povodom Dana sjećanja i obilježavanja 101. godine od primirja kojim je okončan Prvi svjetski rat.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Dan primirja u Parizu: Makron pozdravio Mišićevog praunuka

Izvor: B92, 11.Nov.2019

Pariz -- Francuski predsednik Emanuel Makron označio je početak obeležavanja Dana sećanja paljenjem plamena na grobu Neznanog junaka...Na centralnoj proslavi kod Trijumfalne kapije uz mnogobrojne francuske, bilo je i zastava nekoliko zemalja saveznika, uključucjući i više zastava Srbije...Srpske...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.