Antiimperijalistička braća

Izvor: Glas javnosti, Beta, 18.Mar.2010, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antiimperijalistička braća

KARAKAS - Venecuela i Belorusija ojačale su danas veze u energetici i trgovini, a predsednik Venecuele Ugo Čavez je rekao da dve zemlje teže da povećaju svoju nezavisnost od SAD i drugih "imerijalističkih" država.

Čavez i gost iz Belorusije predsednik Aleksandar Lukašenko su se složili da se 1,6 milijadi dolara uloži u stvaranje zajedničkog preduzeća za eksploataciju nafte i gasa u Venecueli.

- Od projekta se očekuje da daje 200 miliona kubnih metara prirodnog gasa >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << dnevno od 2012. godine, što je deo napora Venecuele da utrostruči proizvodnju gasa - rekao je Čavez.

Takođe je postignut sporazum po kome će Venecuela slati 80.000 barela teške nafte u Belorusiju. Očekuje se da će isporuke početi u maju na osnovu jednogodišnjeg ugovora koji može da bude obnovljen.

- Počećemo sa 80.000 barela dnevno, što ćemo povećati na 100.000 tako da narod Belorusije ima svu naftu koja mu je potrebna - rekao je Čavez.

Čavez ističe da su Venecuela i Belorusija ujedinjene u "atinimperijalističkom" stavu - odnosno obostranoj netrpeljivosti prema Vašingtonu.

- Mi smo protiv imperija i borimo se za nezavisnost - izjavio je Čavez koji optužuje SAD za zaveru ka svrgavanju njegove socijalističke vlade i tvrdi da ih je to "ujedinilo kao braću." SAD su najveći kupac venecuelanske nafte.

Lukašenko, koga su protivnici nazvali "poslednjim evropskim diktatorom", kaže da su beloruske kompanije koje rade u Venecueli daleko efikasnije od njihovih američkih konkurenata.

Prema novom sporazumu, Belorusija se obavezala da u Venecueli sagradi stambeno naselje i fabriku traktora i kamiona. Dve zemlje su se dogovorile da povećaju trgovinu građevinskim materijalom i opremom.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čaves i Lukašenko, braća po nafti i gasu

Izvor: Mondo, 18.Mar.2010

Venecuela i Belorusija "uzvraćaju udarac američkom imperjalizmu" osnivanjem zajedničkog preduzeća za eksploataciju nafte i gasa.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.