APA: Štrahe pred ostavkom

Izvor: Vesti-online.com, 18.Maj.2019, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

APA: Štrahe pred ostavkom

"Austrijski vicekancelar i lider desničarske Slobodarske partije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe mogao bi danas podneti ostavku", tvrdi austrijska agencija APA pozivajući se na više neimenovanih izvora.

Štrahe će se u 11 sati sastati s kancelarom Sebastijanom Kurcom, s kojim će razgovarati o video snimku koji se pojavio sinoć na medijima, na kojem se vidi kako on, zajedno s potpredsednikom stranke Johanom Gudenusom, jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci.

Taj video je nastao u leto 2017. u jeku predizborne kampanje za austrijski parlament, a u javnost su ga izneli nemački magazin Špigl" i dnevnik "Ziddojče cajtung".

Za podne je Štrahe najavio obraćanje medijima, gde se očekuje da će saopštiti odluku o povlačenju sa političkih funkcija.

Nakon toga Kurc ima mogućnost da objavi rasformiranje koalicije ili će nastaviti koalicionu vladu, ali sa novim vrhom FPO.

U prvoj varijanti, koja je veoma pogodna Kurcu u ovom trenutku, jer je Socijaldemokratska partija (SPO), koja je do sada pojedinačno uvek bila vodeća politička snaga u zemlji, na najnižem istorijskom nivou po podršci građana, a pošto je ova afera zasigurno značajno oštetila imidž FPO, tako da bi ona na vanrednim izborima mogao pobediti sa ogromnom razlikom i čak možda i formirati samostalno vladu.

U svakom slučaju, na mesto lidera FPO doćiće aktuelni potpredsednik i ministar saobraćaja Norbert Hofer, s kojim, ako se ne odluči za nove izbore, Kurc može nastaviti vođenje zemlje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.