Светска банка: Климатски шокови гурају 3 милиона Бразилаца у сиромаштво

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Maj.2023, 18:19

Светска банка: Климатски шокови гурају 3 милиона Бразилаца у сиромаштво

 Климатски шокови би могли да отерају милионе Бразилаца у екстремно сиромаштво до 2030. године, наводи се у извештају који је данас представила Светска банка, позивајући ту земљу да убрза улагања ка обновљивим изворима енергије. Фото: Wikimedia Commons/Rafael Rabello de Barros Природним катастрофама, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << посебно поплавама и сушама, уз раст цена хране и смањене продуктивности рада, биће погођени најсиромашнији у тој јужноамеричкој нацији, наводи се у извештају.
Бразил је у јакој позицији да појача снабдевање обновљивим изворима енергије, с обзиром на то да већ више од 80 одсто укупног снабдевања долази из обновљивих извора, док је светски просек између 15 и 27 одсто, додаје се у извештају.
„Да бисмо у потпуности искористили свој нискоугљенични потенцијал, Бразилу би биле потребне нето инвестиције од по 0,5 одсто његовог годишњег бруто домаћег производа до 2050.“, рекао је директор Светске банке за Бразил Јоханес Зут, напомињући да би климатски шокови могли да допринесу да између 800.000 и три милиона Бразилаца западне у крајње сиромаштво до краја деценије.
У извештају прошлог новембра, Светска банка је рекла да климатске промене представљају „велику претњу дугорочним развојним циљевима, посебно смањењу сиромаштва“. Извештај о Бразилу помиње студију коју је израдила Међуамеричка развојна банка (IDB), која сугерише да Бразил може ускоро достићи прекретницу након чега слив Амазона више не би имао довољно падавина за одржавање екосистема, нити би могао да обезбеди снабдевање водом и складиштење угљеника, објавио је Ројтерс.
У најекстремнијем случају, са комбинацијом климатских промена, крчењем шума и проширењем пашњака, кумулативни утицај на бразилски БДП до 2050. процењује се на 184 милијарди долара, што је еквивалентно 9,7 одсто тренутног БДП-а земље.
Светска банка процењује да би друштвени и економски утицај овог поремећаја био велики, са „озбиљним последицама за пољопривреду, водоснабдевање у градовима, ублажавање поплава и хидроелектране“.
Ефекти климатских промена се већ осећају у земљи кроз промене у обрасцима температуре и падавина, наводи се у извештају, и додаје да екстремни временски услови у Бразилу у просеку узрокују губитке од 2,6 милијарди долара годишње. Након администрације бившег председника Жаира Болсонара, који је смањио напоре у заштити животне средине у амазонским шумама, председник Луиз Инасио Лула да Силва по ступању на дужност године обећао је да ће то питање вратити на дневни ред владе.
EU želi da zabrani tranzit robe kroz Rusiju

 
Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Светска банка: Климатски шокови гурају 3 милиона Бразилаца у сиромаштво се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.