Пратећи програм изложбе „Откривени свет илустрације Љубице Цуце Сокић“, 3. маја

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Apr.2023, 12:13

Пратећи програм изложбе „Откривени свет илустрације Љубице Цуце Сокић“, 3. маја

Стручно вођење кроз изложбу„Откривени свет илустрације Љубице Цуце Сокић“ са пројекцијом филма о овој сликарки „Читање слика: зелена крај црвене – Љубица Цуца Сокић“ биће одржано у среду, 3. маја, са почетком у 18:00 часова, у Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Посетиоце ће кроз изложбу водити кустос изложбе Ана Ракић. Фото: Градске инфо Сликарка Љубица Цуца Сокић је, као представница модернистичког сликарства XX века у оквиру југословенске и београдске ликовне сцене, својим стваралаштвом обухватила значајан и дугогодишњи рад на књижној илустрацији, чиме је дала велики допринос развоју дечје и омладинске илустрације у периоду након Другог светског рата.
Њена сликарска фаза у другој половини ХХ века одликује се елементима стилизације и синтезе форме и надовезује се на предратни интимизам четврте деценије, који представља надоградњу сликаркиног ликовног развоја. Појава лирске апстракције се препознаје и у илустраторском раду Љубице Сокић, и то кроз употребу линије, геометријских облика, бојених површина лишених илузије тродимензионалности, као и пригушен колорит.
Фото: Галерија Рајко Мамузић Стваралачка активност Љубице Сокић у области илустрације започела је још за време студија у Уметничкој школи у Београду, и наставила је да се развија током наредних деценија, током којих је за рад у овом домену и више пута награђивана.
Прве илустраторске кораке начинила је у очевом листу Правда, док је најплоднији период наступио током педесетих и шездесетих година, када ради илустрације за преко четрдесет књига. У периоду од 1935. до 1980. године, паралелно са ликовним истраживањима, као и дугогодишњим педагошким радом на Ликовној академији, бавила се илустрацијом књига и часописа за децу. Тиме је допринела стварању осећаја за лепо и ликовном образовању деце читалаца, као и томе да илустрација за децу достигне ниво аутономне ликовне дисциплине примењене уметности.
Izložba fotografija Zorana Trbovića “Drugi ritam” u SKCNS

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пратећи програм изложбе „Откривени свет илустрације Љубице Цуце Сокић“, 3. маја се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.