Девет најбизарнијих скупоцених ствари на свету: Паркинг од милион долара и перо од 10.000 долара

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Apr.2023, 18:00

Девет најбизарнијих скупоцених ствари на свету: Паркинг од милион долара и перо од 10.000 долара

Када помислимо на нешто скупо, обично нам прво падну на памет накит, сатови, аутомобили или пак монументалне грађевине попут Таџ Махала или Бурџ Калифе. Међутим, постоје предмети од којих немате претеране користи, а које нису ни ствар престижа, већ само коштају ненормално много >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << новца. Фото: Unsplash/igalness Ипак у данашње време, многим људима (милионерима) није битно на шта ће потрошити паре, већ само да потроше исте, па макар и у ресторану наручили плаве кнеделе за 4.400 долара.
9. Плаве Пелмени кнедле (4,4 хиљаде долара) Фото: Wikimedia Commons Ресторан Голден Гејт у Њујорку продаје најскупље кнедле на свету које коштају невероватних 4.400 долара. За ту цену купци добију порцију од 16 кнедли од лососа, свињетине или телетине. Кнедле такође садрже жлезду дубоководне рогате лантерне, која даје јелу изразиту плаву нијансу.
Купци се такође могу одлучити за „мало јефтинију“ верзију јела, која кошта 2.500 долара за осам кнедли.
8. Перо Хуиа птице (10.000 долара) Фото: Wikimedia commons/Auckland Museum Collections Хуиа је изумрла врста птице певачице са Северног острва Новог Зеланда. Узимајући у обзир да је Хуиа последњи пут виђена 28. децембра 1907. године на Тараруа планинама, аукција перја ове птице је изазвала велико интересовање.
Постало је једно од најскупљих перја на планети, али и поред тога је продато на аукцији на Новом Зеланду за 10.000 долара.
7. Паркинг место у Менхетну (1 милион долара) Фото: Pixabay/Carl Solder Када следећи пут помислите да су паркинг места у Србији скупа, само замислите да живите у овом округу Њујорка.
Паркинг место у приватној гаражи у центру Менхетна кошта милион долара, што је 6 пута скупље од просечне америчке куће. Ипак, то је цена живота у граду као што је Њујорк.
6. Магнетни лебдећи кревет (1,6 милиона долара)
Живот на „високој нози“ са собом доноси многе привилегије, а једна од њих је и могућност спавања на лебдећем кревету.
За само 1,6 милиона долара можете пазарити овај „фантастични“, 900кг тешки лебдећи кревет који је причвршћен са четири јака а скоро невидљива кабла за зид – чисто да не одлутате предалеко док спавате.
Инспирацију за овај једноставан а јединствен кревет, дизајнер је добио захваљујући легендарном филму Стенлија Кјубрика „2001: Одисеја у свемиру“. Требало му је шест пуних година да идеју преточи у готово дело – глатка црна платформа од монолита, ојачана магнетним силама које кревету омогућују да лебди.
Магнети су уграђени у под и у сам кревет, како би осигурали одбијање и гурање кревета у ваздух, док су танки челични каблови ту да кревет држе на једном месту. Сам по себи, кревет (и поред енормне цене) није претерано удобан – треба му помоћи са меком постељином и гомилом јастука. Ипак, осећај је врло јединствен и достојан сваког ко живи животом о којем обични смртници могу само маштати.
5. Плавоперјана туна (3 милиона долара)
Позната као једна од најскупљих врста рибе,  плавоперајна туна од 278 кг продата је за рекордних 3 милиона долара у 2019. години. Ову угрожену врсту рибе купио је на аукцији у Јапану Кијоши Џимура, власник ланца суши ресторана по цени од 333.6 милиона јена.
4. Фотографија „Rhein II“ (4,3 милиона долара)
На први поглед, фотографија коју је направио Андреас Гурски може изгледати једноставно, али она вреди милионе.
Слика је добила место на аукцији, а 4,3 милиона долара је вредност уговора склопљен 2011. године, чиме је постала најскупља фотографија на свету. Често се цена производа заснива на аспекту квалитета, али ову фотографију су критичари широм света назвали „једниственом“.
У почетку, слика није могла да пронађе ниједног купца, али је наставила да се креће кроз различите уметничке галерије, све док није коначно прихваћена 1999 године.
3. Демијен Херстова мртва Ајкула (12 милиона долара) Wikimedia Commons/Damien Hirst Направљена као уметничко дело Демијена Херста 1991. године, мртва ајкула од 4,25 метара која плута у резервоару последњи пут је продата за 12 милиона долара, али не без контроверзи из очигледних разлога.
Под званичним називом „Физичка немогућност смрти у уму неког живог“, уметничко дело је први пут представљено у Лондону након што су аустралијски рибари ухватили тиграсту ајкулу у 20. веку. Идеја је била да наведе гледаоце да преиспитају главне дилеме људског постојања, укључујући рођење, смрт и религију.
2. Златник из 1933 (18,9 милиона долара) Фото: Wikimedia Commons/Public domain Сведоци смо да данас све што је „прво“ или „последње“ своје врсте добија на вредности, самим тим и на цени. У САД-у је продат златник са почетка 20. века, за 18,9 милиона долара.
Овај златник чија једна страна приказује Кип слободе, док је са друге стране исклесан орао, направио је Аугустус Саинт-Гауденс, на захтев председника Теодора Рузвелта.
1. Кодекс Лестер (30.08 милиона долара) Wikimedia Commons/Public Domain Најпознатији научни чланак Леонарда да Винчија јесте ова бележница у којој је на 72 странице велики мислилац својом руком исписао размишљања и теорије о свему, од фосила до кретања воде.
Рукопис “Кодекс Лестер” је први пут купио 1717. Томас Кук, који је касније постао гроф од Лестера, а затим ју је 1980. откупио колекционар Арманд Хамер. Бил Гејтс је 1994. године купио рукопис на аукцији за 30,8 милиона долара, чиме је то постала најскупља књига икад купљена.
Da li znate da kupovinom u prodavnici “Inkluzivno mesto“ činite humani gest? (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Девет најбизарнијих скупоцених ствари на свету: Паркинг од милион долара и перо од 10.000 долара се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.