Izvor: RTS, 10.Dec.2023, 15:46

Кијев: Украјина у опасности без стране војне помоћи; напади на Херсонску област

Рат у Украјини – 655. дан. Руске трупе притискају украјинске положаје око Харсона, Купјанска и Авдејевке. Кијев осуђује намере Москве да у четири региона на истоку Украјине организује гласање за председничке изборе у Русији у марту 2024. године. Руски председник Владимир >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Путин каже да будућност Русије зависи од учесника "специјалне операције", како званична Москва назива рат у Украјини. Председник Украјине Владимир Зеленски сматра да је Украјина испунила све препоруке ЕК за отварање преговора о приступању ЕУ и да би евентуално отварање поглавља мотивисало украјинско друштво и војску.
Пољска влада је демантовала извештаје да је испорука војне опреме Украјини ометана протестима пољских камионџија који блокирају границу. Истовремено група европских парламентараца тражила је да се укине блокада пољко-украјинске границе.
Авдејевка, град на истоку Украјине у којем су се догодиле неке од најинтензивнијих борби у рату, на ивици је колапса. Украјинске трупе које бране то подручје остају без муниције и једва одбијају надирање руских снага.
Украјина је осудила руске планове да следећег пролећа одржи председничке изборе на окупираним украјинским територијама, прогласивши их "ништавим и неважећим".
Председница горњег дома руског парламента Валентина Матвијенко рекла је да ће становници четири окупирана украјинска региона моћи да гласају по први пут на руским председничким изборима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.