Izvor: RTS, 05.Dec.2023, 17:15

"Мајстор из Шида": У лесковачком културном центру отворена изложба слика Саве Шумановића

Стваралаштво уметника који се сврстава међу најзначајније и најобразованије српске сликаре - Саве Шумановића, представљено је делима насталим од 1929. до 1942. године. "Сава Шумановић - Мајстор из Шида", назив је изложбе која је отворена у лесковачком Културном центру. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Кичицом и душом исткао је поезију светлости на платну. Својственим сликарским речником озарио је сремску равницу, поља, винограде, сеоске куће и шидске улице. И једна слика Саве Шумановића радост је за очи, 28 изабраних дела обасјали су галерију Лесковачког културног центра.

„Да је јако драго свима да ипак оваква једна врхунска изложба буде у Лесковцу”.
“Велики уметник, једно велико српско име које обавезно треба видети”, истичу посетиоци.
Пејзажи које је највише стварао у последњој деценији живота заузимају централно место, али ту су и актови, портрети, мртва природа, дела која представљају париско стваралаштво. Ни тематска, ни хронолошка, ни изложба циклуса, једноставно избор из огромног опуса једног од најзначајних српских уметника.
“Хтели смо да обухватимо све оно што ми чувамо, од париског Саве Шумановића до шидског периода до жанр сцена, актова, све оно што је он радио да представимо делић свега онога што ми чувамо у Шиду, и наравно да вас све приволимо да дођете у Шид и да се упознате са Савом у правом сјају и светлу”, наглашава Јована Лакић, директор Галерије слика „Сава Шумановић" у Шиду.
За свој стил Сава је казивао - како знам и умем, а критика је оценила спој париског искуства са колоритом и светлошћу Срема у разно доба дана и године. Мајстор светла, атмосфере и композиције пред лесковачком публиком, културни је догађај године.
“Ми јесмо организовали и ранијих година значајне изложбе попут графика Пабла Пикаса, али ово је наш најзначајнији српски сликар и због тога је ова изложба важна, она је јако добро обезбеђена и ми очекујемо добру посету”, наводи Сања Цонић, директорка Лесковачког културног центра.
Уз део богатог фонда Шумановићева лична документа, фотографије, писма, грађа. Његов дом очигледно брижљиво на аутентичан начин чува сећање на непроценљиво стваралаштво отргнуто од штафелаја и скончано у усташком логору. Велики Сава Шумановић, мајстор из Шида у Лесковцу, до краја године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.