Izvor: RTS, 14.Nov.2023, 06:54

Да моја коса буде твоја – не треба много да бисмо некога учинили срећним

Последица терапије често може да буде губитак косе, што онима који се боре за излечење буде веома тешко. Организација "Увек са децом" је у жељи да им помогне покренула акцију "Да моја коса буде твоја коса". Некад заиста није потребно много да бисмо учинили некога срећним. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Петогодишњи дечак донирао је косу како би се направила перика за децу са онкологије. Није једини. Настасја Недимовић је сама прошла кроз борбу за живот и зна какав је осећај када коса почне да опада.
"С обзиром на то да сам ја лично била у тој ситуацији, да знам како је остати без косе, то је било пре неких седам година онда једноставно, како ми је порасла поново дуга коса, схватила сам да је време да можда ја поклоним неком детету. Мислим да је, наравно, одраслима тешко без косе, али деци посебно, малим девојчицама, ја имам ћеркицу, тако и знам колико им је коса важна, па сам се зато одлучила да је донирам", рекла је Настасја Недимовић.
И њена ћерка Ниа пожелела је да донира косу.
"Желела сам зато што увек помислим како би мени било да сам ја остала без косе", навела је Ниа Недимовић
Настасја је истакла да често и сина и ћерку натера да се поставе на нечије место и да замисле ту ситуацију. Тако је Ниа одлучила да усрећи неку девојчицу.
Девојчице најтеже подносе губитак косе Губитак косе, тежак је и старијима, а млађима поготово, јер њихова околина више пажње посвећује физичком изгледу. Kако каже психолог са дечјег одељења Института за онкологију, девојчице то најтеже подносе.
"Губитак косе доживљавају као губитак сексуалности, снижено им је самопоштовање, лошије вреднују слику о себи, несигурне су, некако се стиде, осећају нелагоду у друштву, вршњачко мишљење им јако битно, и због тога се обично адолесценткиње повлаче и изолују, прекидају сваки контакт", рекла је Мина Митић Лазаревић, психолог и психотерапеут на Институту за онкологију и радиологију.
Једна перика може да кошта и више од 50.000 динара У зависности од дужине, боје, врсте власи, једна перика може да кошта и по неколико десетина хиљада динара, а Републички фонд за здравствено осигурање рефундира само 5.700.
Удружење "Увек са децом" организује хуманитарне концерте, базаре, како би прикупили средства за прављење перика. До сада је било више од 2.000 донатора косе, а направили су 63 перике.
"Наши донатори донирају косу, ми платимо израду перика. Једна перика да би се израдила треба 53.100 динара, али за наше кориснике она је у потпуности бесплатна", рекла је Милева Личина, извршни директор Удружења "Увек са децом".
"То може само да се осети, они када дођу овде добијају неколико перика које могу да испробају, што њима некако враћа контролу над целом ситуацијом, они буквакно препознају себе и тај моменат када они погледају у огледало и када напокон опет виде себе - тај њихов осмех је непроцењив", навела је психолог Милица Беговић.
А за донацију није потребно много – 30 центиметра неблајхане косе, може да буде фарбана, и мало добре воље.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.