Izvor: RTS, 14.Nov.2023, 06:54

Због неслоге станара зграде често пропадају – хоће ли нови закон убрзати доношење одлука

Све је по старом док се не усвоји нови закон. Због неслоге станара зграде често пропадају. Шта ће донети измене закона о становању и хоће ли доношење одлука бити убрзано?
Због неслоге станара зграде често постају запуштене и пропадају. Као да није >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << довољно тешко наћи мајсторе који ће брзо, квалитетно и јефтино урадити посао.

Нешто је лакше договорити се о замени сијалица, поправци браве или интерфона, али када на ред стигну већи радови, који изискују више новца, слоге нема.
"Када ми изделимо по метру квадратном стана, тај износ поправке да се плати, те санације, онда станари калкулишу колики им је кућни буџет, колики ће им то бити намет на њихов буџет, колико ће морати да плаћају, колики временски период и онда имамо отежано потписивање и доношење одлука", наводи Љубиша Бановачки, председник Удружења професионалних управника.
Ретко када су сви једногласни као станари зграде на Бежанијској коси.
"Сви смо одлучили да се пријавимо на овај позив уз потребна документа која буду требала. То тако је једноставно да се документација и јавни позив добије", наводи Миленка Бисерчић, управница зграде.
Како се доносе одлуке у зградама  Одлуке се најчешће доносе простом вечином, 50 плус један глас, двотрећинска је потребна за на пример продавање заједничких просторија, подизање кредита или избор професионалног управника.
Сагласност свих станара потребна је искључиво када се доносе правила која ће важити само у тој згради. Важећи закон каже и да је за кворум потребно да састанку присуствује половина станара. Ако се то не деси, за три недеље могуће је сазвати нову седницу, али је тада за кворум потребна трећина станара. Рачунају се само гласови власника станова.
"Ако он има више стамбених јединица у власништву онда он има и толико гласова. Ако сам ја власник стамбеног простора и власник гараже онда немам два гласа, већ само један. Али има и једна друга ситуација, да ако нисам власник стана, а јесам власник гараже онда имам право гласања, али само за оне ствари које се тичу гаражног простора, односно пословног простора који се налази у склопу зграде", објашњава Далибор Јокнић из Привредне коморе Србије.
Закон о становању у овом сазиву Скупштине није усвојен, па остаје да се види да ли ће у новом бити предложен у истом облику или ће бити измена.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.