Izvor: RTS, 03.Avg.2023, 12:34

На аеродрому у Сарајеву ухапшен Нијаз Шахмановић осумњичен за ратни злочин над Србима

На Међународном аеродрому Сарајево по потерници је ухапшен Нијаз Шахмановић, због сумње да је починио ратне злочине над Србина током протеклог рата у Босни и Херцеговини.
По наредби и претходно расписаној потерници Окружног суда Бијељина, Нијаз >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Шахмановић је ухапшен синоћ на сарајевском аеродрому, а сумњичи се да је починио ратне злочине против Срба у периоду од 1992. до 1995. године.
Према сазнањима сарајевског портала Кликс, Шахмановић је јутрос под контролом полицијских службеника Министарства унутрашњих послова Републике Српске који ће га пребацити до просторија у Бијељини након чега ће над њим започети криминалистичка обрада.
Шахмановић је осумњичен за ратне злочине над српским становништвом, а његово име налази се на списку са више од три хиљаде имена која су под сумњом за чињење истих кривичних дела и којима прети евентуално хапшење.
Аутор документа који је објављен 2002. године је Документациони центар Републике Српске за истраживање ратних злочина. У документу се наводи да је Шахмановић (Хаџ) Нијаз звани "Брада", рођен у Власеници 4. јуна 1961. дана 10. септембра 1992., наредио напад и непосредно у њему учествовао, на колону моторних возила са цивилима која се кретала магистралним путем Шековићи - Зворник испод превоја Црни Врх, у селу Планица. 
Приликом поменутог напада, наводи се, на најсвирепији начин, убијено је, а затим спаљено седам лица српске националности и уништено осам моторних возила.
"Одговоран је што је као припадник муслиманских снага Сребреница у улози наредбодавца и непосредног извршио учествовао у нападу на шире подручје села Каменице, општина Зворник, где је заробљен већи број припадника војске Републике Српске, дана 6. новембра 1992. године, које су, супротно Међународном праву о ратним заробљеницима, мучили и нечовечно поступали, а затим убили, након чега су, у намери да прикрију почињене злочине, исте закопали на више различитих места на локалитету Глођанског брда и околине села Каменице, Зворник", стоји у поменутом документу.
Додаје се да је након ослобађања Каменице а и локалитета Глођанско брдо, пронађено седам масовних гробница у којима су пронађена тела 41 припадника Војске Републике Српске, а идентификовано је три лица, док остаци тела осморице убијених и измасакрираних бораца није било могуће идентификовати.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.