Izvor: RTS, 07.Jul.2023, 18:44

Како подесити ТАГ уређај за електронско плаћање путарине у Северној Македонији

Јединствена електронска наплата путарине успостављена са Северном Македонијом део је пројекта Отворени Балкан. Више од 700.000 корисника ће тако без заустављања на путевима кроз нашу земљу и Северну Македонију путовати брже и једноставније. У најави су и Грчка, Албанија, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Хрватска, БиХ. Да бисте користили ЕНП и кроз Северну Македонију не морате да купујете нови уређај, али морате да урадите преконфигурацију.
Помоћник директора Сектора за наплату путарине ЈП "Путеви Србије" Дарко Савић рекао је да је све више путника који врше преконфигурацију тагова на веб портал, преко којег се врши плаћање путарине у Републици Србији и Републици Северној Македонији.

"Нисмо очекивали такав одзив грађана, али имамо припремљену мрежу за преконфигурацију тагова у поштама Србије, на продајним местима 'Путева Србије', као и код нашег стратешког партнера Ауто-мото савеза Србије, а и мобилног места које смо сами поставили одмах после наплатне станице Прешево, на јако доброј локацији, јер сви они који то забораве да ураде у Београду или из неког другог места, а крену пут Грчке и пут Северне Македоније, могу то урадити на том месту", рекао је Савић.
Истиче да су корисници незадовољни само једним делом који се тиче регистрације платне картице, будући да то не могу да ураде ни радници "Путева Србије", као ни радници Ауто-мото савеза и Пошта Србије.
"Они нису овлашћени да баратају подацима са платних картица, тако да тај један део који не траје дуже од минут, односно регистрација платне картице, корисници ипак морају да ураде сами", рекао је Савић.
Не мора да се купује нови таг уређај Појашњава да корисници не морају да купују нови таг уређај, већ да уређај преконфигуришу на неком од продајних места.
"Ради се о иновативном техничком решењу. За плаћање путрине неће више морати да допуњују таг уређај на продајним местима и пумпама, већ ће њега преконфигурисати на неком од продајних места, тај уређај везују за веб платформу, а плаћање се врши тако што се новац скида са њихове платне банковне картице", рекао је Савић.
Истакао је и да се ради на проширењу 26 наплатних станица, како би било више канала намењених возилима која користе ЕНП.
Цело гостовање Дарка Савића можете погледати у видеу на почетку текста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.