Izvor: RTS, 07.Jul.2023, 12:44

Група НВО: О случају Миливојев извештавати професионално; Демократска странка: Формирати тело за праћење фемицида

Група од 29 невладиних организација огласила се поводом убиства осамнаестогодишње Н. М. у Београду. Подсећају да је то 22. фемицид у Србији ове године, захтевају од полиције и тужилаштва да се починилац убиства задржи у притвору до почетка судског процеса, а од медија >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да извештавају са поштовањем, без узнемиравања породице и пријатеља настрадале. Саопштењем се огласила и Демократска странка која захтева од државе да у што краћем року успостави независно тело за праћење фемицида.
Невладине организације захтевају од полиције и тужилаштва да се починилац убиства задржи у притвору до почетка судског процеса, а да сам процес буде хитан, ефикасан и транспарентан, са најстрожијом казном коју прописује Кривични законик као исходом.
"Захтевамо хитно процесуирање и строге казне и за све саучеснике који су својим чињењем или нечињењем учествовали у овом страшном злочину", наведено је у саопштењу.
Невладине организације подсећају да је убиство Ное Миливојев 22. фемицид у 2023. години, истичући да је то доказ да је насиље над женама у Србији нормализовано и да је свакодневница.
Напомињу да је у порасту и насиље над транс женама, те да су транс жене једна од најугроженијих и најмаргинализованијих група у српском друштву, али и да су у свету често жртве најсвирепијих и најбруталнијих злочина.
Од медија захтевају да о убиству извештавају са поштовањем, без узнемиравања породице и пријатеља настрадале, уз поштовање њихове приватности.
"Посебно захтевамо и апелујемо да се поштује Ноин родни идентитет, да се њене фотографије пре транзиције и старо име не објављују, да се о њеном убиству не деле непроверене информације нити детаљи о начину на који је убијена, да се извештава у складу са Кодексом новинара Србије и етиком и без сензационализма", наведено је у саопштењу невладиних организација.
Демократска странка: Независно тело за праћење фемицида у што краћем року Поводом убиства Ное Миливојев огласила се и Демократска странка која захтева од државе да у што краћем року успостави независно тело за праћење фемицида, да унапреди рад институција и побољша систем заштите жена од насиља.
"Ако 22 убијене жене од почетка године, као ни трагедије које су се десиле у Београду, нису довољан разлог да се предузму хитни кораци ка смањењу насиља у друштву и за коришћење свих могућих механизама за заштиту потенцијалних жртава, шта јесте? Шта треба да се деси да држава призна да је систем заказао или да система уопште нема, па да коначно можемо да почнемо да га градимо?", пита у саопштењу Алиса Коцкар, председница Ресорног одбора Демократске странке за људска и мањинска права и сарадњу са НВО.
Демократска странка апелује и на представнике и представнице медија да о фемициду не извештавају сензационалистички, већ да професионалним радом дају допринос ширењу свести.
Полиција је у четвртак у стану у Улици цара Лазара у Београду пронашла тело. Наложена је обдукција и ДНК анализа како би се утврдио идентитет убијене особе, али се сумња да је жртва Ноа Миливојев, осамнаестогодишња девојка из Ковиља за којом се трагало последњих недеља.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.