Izvor: RTS, 07.Jul.2023, 08:21

Дрецун: Ситуација на КиМ улази у драматичну фазу развоја, Приштина не одустаје од једностраних потеза

Председник Скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже за РТС да оно о чему је председник Александар Вучић јуче говорио показује да ситуација на КиМ улази у драматичну фазу развоја и да нема наговештаја да ће Приштина одустати од једностраних >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << потеза. Дрецун истиче да забрињава безобзирност Приштине и да очигледно постоји директива да косовске полицијске снаге могу да "вршљају" уз административну линију и по потреби је прелазе.
Милован Дрецун истиче да још један упад наоружаних косовских полицајаца на територију централне Србије показује да КФОР не обавља свој мандат јер, како каже, не би смео да дозволи могућност да се тако нешто деси, односно морао би да наоружане формације Приштине уклони далеко до административне линије.

"Показује се и безобзирност Приштине која очигледно не преза од изазивања изузетно озбиљних инцидената. Наши полицајци су могли да отворе ватру. То је повреда свих постојећих договора укључујући Резолуцију 1244 и Војно-технички споразум", наглашава Дрецун.
Каже да безобзирност забрињава и да очигледно постоји директива из Приштин да полицијске снаге могу да "вршљају" уз административну линију и по потреби је прелазе.
"То је нешто што је неприхватљиво, нешто што ствара услове за стално преливање оружаних инцидената, које Приштина изазива, са ове стране административн линије", упозорава Дрецун.
"Проблем Косова и Метохије може да се реши само у Уједињеним нацијама" Због ситуације на Косову и Метохији, председник Србије Александар Вучић тражиће разговор са шефом НАТО-а Јенсом Столтенбергом, а потом и хитну седницу Савета безбедности.
Дрецун каже да би требало очекивати да може да се постигне неки резултат имајући у виду да је према Резолуцији 1244 обавеза Савета безбедности да штити резолуцију и спроводи мере које су усмерене ка томе, али наглашава да је поприлично нереално очекивати да ће САД, Велика Британија и Француска променити ставове и довести у питање подршку Приштини.
"Поред свих вербалних упозорења и претњи Аљбину Куртију због једностраних насилних акција које предузима, видимо да се ситуација не смирује", истиче Дрецун.
Каже да оно о чему је председник Вучић јуче говорио показује да ситуација на КиМ улази у драматичну фазу развоја и да нема наговештаја да ће Приштина одустати од једностраних потеза.
"Приштина предузима активности које показују да се спремају да у наредном периоду додатно ескалирају ситуацију и изгледа да их баш брига за све мере које Европска унија и САД наводно предузимају против Приштине. Просто је невероватно да те мере не дају никакав очекиван резултат", каже Дрецун.
Сматра да проблем Косова и Метохије може да се реши само у Уједињеним нацијама.
"Сва прича око Квинте и о међународним конференцијама, то су једнострани потези, то не може да доведе до решавања проблема на Косову и Метохији", истиче Дрецун.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.