Izvor: RTS, 07.Jul.2023, 06:02

Намерно коче и изазивају сударе, мета превараната скупљи аутомобили

У Београду се појавила нова врста преваре у којој се судари намерно изазивају, а мета превараната су скупљи аутомобили. Корисници друштвених мрежа су навели да Београдом кружи нова превара након мањих судара у саобраћају. Преваранти нагло закоче како би их аутомобил >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << иза ударио.
Шкрипа гума и кочење. Судар аутомобила. Логично је да би сви то да избегну, али на друштвеним мрежама се појавила информација да поједини возачи намерно изазивају лакше сударе како би добили новац за минималну штету.

"Чуо сам да се дешавају у граду, али нисам имао такав сусрет", рекао је анкетирани возач.
Људи се служе свакаквим стварима да дођу до новца, додаје други.
Преваранти одбијају да позову полицију и траже новац на лицу места. Ова врста преваре постоји већ 10 или 15 година, кажу старији возачи са којима смо разговарали.
Преваранти нагло закоче како би их аутомобил иза ударио. Ко је ту крив и да ли увек треба сачекати полицију, мишљења су различита.
Таксиста каже да је крив онај позади јер не држи растојање. Други возач каже: Па ја сам крив зато што нисам држао одстојање.
"Да разбијемо један мит који постоји, а то је да је увек крив онај отпозади када дође до судара, то није тачно. Може да буде крив и онај отпозади због недржања одстојања, али нагло кочење осим ако не избегавамо опасност није дозвољено. То значи да неко ко се креће испред вас уколико без оправданог разлога нагло закочи, а ви ударите у њега отпозади, онда је он крив", каже Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.
Према Закону о безбедности у саобраћају свако возило мора да буде осигурано и да има европски извештај. У саобраћајним незгодама без повређених нико није дужан да призна кривицу, већ да попуни извештај.
Тада ће осигуравајућа кућа проценити да ли ће и коме наплатити штету. Сачекати полицију или попунити извештај, стоји у прописима. Ипак, некад се возачи договоре око цене, не зову полицију нити попуњавају европски извештај. То није по правилима, али није ни кажњиво.
"Други вид незгода јесте када се возило нагло престроји у траку у којој се креће жртва и нагло закочи, онда жртва удара отпозади то возило и онда се опет прави драма и ствара се паника. То је још један додатни разлог да му не платите на лицу места него да сачекате да полиција обави увиђај", каже Окановић.
Преваранти раде у тимовима, тврди се на друштвеним мрежама. Чак и мајстора поведу како би на лицу места проценио штету. Тешко је открити и контролисати овакве преваре, кажу упућени. Због тога се не треба упуштати у расправу, већ обавезно позвати полицију или попунити европски извештај.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.