Izvor: RTS, 06.Jul.2023, 20:01

Рама у Приштини: Нема конференције за медије, немам саговорника

Премијер Албаније Еди Рада састао се у Приштини са Вјосом Османи и председником тамошње скупштине Гљауком Коњуфцом, али не и са премијером Аљбином Куртијем. Након састанка са Коњуфцом, Рама је рекао да нема конференције за медије јер нема саговорника, мислећи >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на Куртија.
Аљбин Курти је сусрет са албанским премијером условио заједничком седницом двеју влада, чије је одржавање прошлог месеца Рама поништио незадовољан Куртијевим одбијањем спровођења међународног плана за деескалацију ситуације на северу КиМ.

Вјоса Османи је у саопштењу након састанка потврдила наводну посвећеност Приштине решавању заједничких изазова са којима се регион суочава, заједно са евроатлантским партнерима.
"У вези са безбедносном ситуацијом на северу, Османијева је истакла да је Косово показало вољу за деескалацију, нудећи организовање нових избора на северу, у складу са правним оквиром Косова. Истакла је и да је императив да они који су напали НАТО, новинаре, косовску полицију и грађане на северу буду одговорни пред законом, јер некажњивост може да подстакне још веће насиље", наводи се у саопштењу њеног кабинета.

Када је реч о Самиту Берлинског процеса, разговарано је о неопходности ступања на снагу свих до сада постигнутих споразума у ​​овом процесу, посебно оних који се односе на слободу кретања, као и могућности повећања пројеката и корисних средстава за земље Западног Балкана у оквиру Берлинског процеса.

У вези са предстојећим Самитом НАТО-а у Виљнусу, Османијева је захвалила Албанији на континуираној подршци чланству Приштине у Алијанси, док је поновио значај напредовања у чланству у "Партнерству за мир", као корак ка пуноправном чланству у НАТО, који би истовремено допринело дугорочној стабилности у региону.
Османи и Рама су се сложили да "наставе координацију за добробит грађана наше две земље, као и за добробит регионалног мира и безбедности".
И амерички амбасадор у згради Током сусрета Османијеве и Раме у зграду председништва ушао је амерички амбасадор Џеф Ховенијер, који је напустио зграду када су њих двоје завршили састанак.
Детаљи са састанка Раме и Коњуфце још нису саопштени.
Еди Рама саопштио је раније данас да је Министарству спољних послова у Приштини јутрос достављено 13 споразума који је требало да буду потписани 14. јуна у Ђаковици, али је тај састанак отказан.
"Потписом косовске стране они одмах ступају на снагу. Остајем у нади да ћемо након отклањања забринутости коју је јавно изразио премијер Курти за грађане који су спречени да имају користи од 13 споразума, имати и потврду састанка са Аљбином данас поподне", написао је Рама на Твитеру.

Курти је претходно рекао да је спреман да угости Раму на састанку само у оквиру састанка двеју влада и никако другачије. Он је истакао да је претходним отказивањем састанка двеју влада 13 споразума остало "у фиоци".
Премијер Албаније Еди Рама данас и сутра биће на балканској турнеји током које ће са колегама разговарати о кризи на КиМ, иницијативи "Отворени Балкан" и Берлинском процесу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.