Izvor: RTS, 06.Jul.2023, 16:30

Лесковац: Радници Џинсија испред капије фабрике

Радници турске компаније Џинси, иако званично на колективном годишњем одмору, окупили су се испред фабрике после сазнања да остају без посла јер Џинси одлази из Лесковца. Очекивали су да им се неко из управе обрати јер су о гашење фабрике обавештени поруком на Вајберу. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ова капија јој је у протекле четири године доносила сигурност. Млада самохрана мајка Тијана Тодоровић, после примљене поруке о гашењу фабрике, пита се куда даље.

“Одједном шок свима нама. И нико нам не даје никаква објашњења. Апсолутно нико и не знам шта и како. Нико не жели да прича са нама”, каже Тијана Тодоровић, радница Џинсија.
Свако са својим бригама и проблемима. 700 радника остаје на улици.
“Ни сами не знамо, ја и кредит имам исто, у великом сам проблему”, наводи Стефан Јовановић, радник Џинсија.
“Баш сам се 2 године трудила да бих остала за стално, јер већ идем у године. Са 45 сам почела да радим јер знам да више не примају раднике у 50 нигде. Завод ме је послао и сад шта нек ме врате поново на завод”, каже Марина Ристић, радница Џинсија.
Већ неко време свесни су тешкоћа у пословању Џинсија. Чак им је нуђен премештај у турску фабрику у Нишу, другог власника.
“Немамо никакву сигурност у друге фирме и мислим да треба да нас обавесте као сви јер ми ту нисмо од јуче, да дођу главни”, сматра Милена Стаменковић, радница Џинсија.
“Могло се наслутити, касне плате, путни трошкови за 2 месеца”, наводи Снежана Савић, радница Џинсија.
“За минималац смо радили и није нам се знало радно време кад уђемо нико те није питао да ли можеш да останеш до 5, мораш да останеш до 5”, каже Сузана Цветковић, радница Џинсија.
Збуњени и огорчени што се све поруком завршило, у незнању о тренутном положају окупили су се пред једним од два погона. Управа није желела испред, они ни у двориште фабрике.
“Људи који хоће да уђу ево пустио сам њима ће да саопшти које она зна и то је. - Власници нису ту? - Власници нису ту”, каже радник обезбеђења.
Оно што су представници радника сазнали, поразило их је. Иако ликвидација још није покренута одлазак без отпремнине је известан.
“Бићемо исплаћени до краја овог месеца то што нам дугују, немамо права на отпремнину. За 2023. нам нису уплатили осигурање, стаж нам не иде. То кажу тамо следеће године за ову годину, 2022. нам фали месец”, каже Марко Миленковић, радник Џинсија.
Нови протест радници Џинсија најављују испред седишта града Лесковца.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.