Izvor: RTS, 06.Jul.2023, 16:28

Почела жетва пшенице у јужном Банату

Око 30 хиљада хектара у општинама Ковачица, Ковин, Опово и Панчево је под зрелим житом. Пољопривредницима тренутно највећи проблем представља нестабилно време, тако да сваки дан без кише користе за рад на њиви од јутра до мрака.
У јужном Банату >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << захуктава се жетва пшенице и према првим проценама приноси ће се разликовати од њиве до њиве, а кретаће се од 4,5 до 8,5 тона по хектару. Оно што је изузетно важно променљиво време претходних дана неће утицати на влажност зрна, јер на овом подручју није било много кише.
“Није толико напорно, што се тиче приноса мало је мањи у односу на прошлу годину, али квалитет је добар и пшеница је по стадардима ЈУС-а. Радимо све док време дозволи од росе до росе”, каже Душан Васић, комбајнер из Црепаје.
У складиштима „ЈМ Корн" у Црепаји успели су да испразне силосе и за сад је овде примљено око 350 тона пшенице, али је још увек не плаћају, јер се не зна тачна цена откупа.
“Успели смо да извеземо јечам. Тренутно имамо места за период од 2-3 месеца, али кад стигне кукуруз онда нећемо опет имати места и ми до септембра морамо да склонимо пшеницу да би смо могли да примимо нови род кукуруза” истиче Јован Весин, пољопривредник и власник силоса у Црепаји.
У саветодавној служби Института Тамиш из Панчева кажу да је ова година била веома специфична за развој пољопривредних усева и од примењене заштите сад зависи и висина приноса.
“Оно што је најважније пољопривредници морају да науче неке основне ствари у вези заштите,а које нису компликоване и да не излазе на њиву сви кад један крене. Морају да погледају свој биљни материјал, да га прате, ако треба сликају и донесу саветодавној служби од које ће добити прави савет за заштиту” истиче Богдан Гаралејић, стручни сарданик за стрна жита Института Тамиш-Панчево.
У наредне 2 недеље ратари у јужном Банату очекују да ће завршити жетву пшенице, а надају се да ће до тад добити и одговарајућу цену за свој производ који тренутно на европском тржишту није много тражен.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.