Izvor: RTS, 06.Jul.2023, 11:30

Ухапшено девет особа у Холандији и Немачкој под сумњом за тероризам

У Холандији и Немачкој ухапшено је девет особа под сумњом за тероризам. У Холандији су ухапшени 29-годишњи мушкарац из Таџикистана и његова 31-годишња супруга из Kиргистана. У Немачкој је ухапшено седам мушкараца, реч је о петорици мушкараца из Таџикистана, једном >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << из Туркменистана и једном из Kиргистана.
Према информацијама холандске обавештајне и безбедносне службе  29-годишњи мушкарац је припадник Исламске државе и добио је инструкције да планира напад. Мушкарац је ухапшен у Ајндховену, жена у кући у Бреди.

Истрага је обављена у сарадњи са Немачком, јер је мушкарац имао контакт са људима који тамо живе.
У Немачкој је ухапшено седам мушкараца, реч је о петорици мушкараца из Таџикистана, једном из Туркменистана и једном из Kиргистана.
Група се познаје већ дуже време и отпутовала је у Немачку убрзо након избијања рата у Украјини 2022. године.
Они су ухапшени на разним местима у региону Северна Рајна-Вестфалија.
Њих немачко правосуђе сумњичи за "формирање терористичке организације са циљем да изведу нападе високог профила у Немачкој у духу Исламске државе".
Наводи се да је мушкарац који је ухапшен у Холандији, такође, део ове групе.
Група је била у контакту са припадницима огранка ИС који је углавном активан у Авганистану и Пакистану.
Према немачком државном тужилаштву, осумњичени у Немачкој су већ имали на уму мете за терористичке нападе, већ су истражили те мете и покушали да дођу до оружја.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.