Izvor: RTS, 06.Jul.2023, 05:54

Свака зграда без обзира на старост имаће енергетски пасош - шта то значи за власнике или купце некретнина

Измене Закона о планирању и изградњи, донеле су нову обавезу: све зграде, без обзира на старост, мораће да имају енергетски пасош. Тај докумет треба тражити на увид јер власницима, купцима и закупцима стана или друге некретнине, енергетски пасош даје јасну слику >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << о потрошњи енергије, и увид у потребна улагања при реконструкцији објеката.
Енергетски пасош садржи податке о енергетском разреду у који је објекат сврстан по потрошњи енергије, а таквих разреда је осам. Енергетски најефикасније зграде највише штеде енергију за грејање и хлађење и имају ознаку А+ а најнижи разред је Г. Тај документ је део техничке документације и условљава и инвеститоре.
"Сви објекти који се зидају или санирају, не могу да добију употребну дозволу без енергетског пасоша. У Министарству смо приметили потребу да у наредном периоду вршимо контроле да ли оно што стоји у пасошу одговара стању на терену", каже Душан Радоњић, в.д. помоћника министра ГСИ за стабену и архитектонску политику, комуналне делатмности и енергетску ефикасност.
Енергетски пасош поред стабених и пословних зграда важи и за идивидуалне куће, а за сада изузете су викендице и привремени објекти до две године. Издаје се после детаљне анализе објекта, а цена пасоша је - од 100 до више стотина евра у зависности од типа и величине објекта. Сви пасоши су доступни у Цетралном регистру, Министрства грађевинарства. А од 2013, издато је више од 12.000 енергетских пасоша.
"Грађани могу једноставним претраживањем на Гуглу да провере, постоји онлајн сервис или према броју катастарске парцеле или према адреси на којој се објект налази. Потпуно је слободан приступ и физичким и правним лицима", каже Радоњић.
Истраживања показују да 85 одсто стабених зграда не задовољава услове енергетске ефикасности. Зато Влада наставља да субвенционише мере енергетске ефикасности и домаћинстава и јавних објеката.
Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић, обишла је у Крагујевцу и Краљеву школе у којима су у току радови енергетске санације.
"Причамо пре свега о бољој изолацији, замени столарије. Осим замене врата и прозора,врата, причали смо о утичницама то су старе школе са по једном утичницом у учионицама што је неодрживо данас када имамо паметне уређаје. Школа ће плаћати мање рачуне за струју и грејање за неких 40 одсто, а емисија угљен диоксида ће се смањити за неких 60 посто", каже министарка Дубравка Ђедовић.
Енергетска ефикасност означена је као јавни интерес и та област законски се усклађује са све оштријим директивама Европске уније.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.