Izvor: RTS, 05.Jul.2023, 16:16

Зашто су кикиндске улице најлепше?

Кућа у хладу, цвркут птица, мир и тишина, а у центру града. У Кикинди има неколико улица које би као оазу мира и зеленила, свако од нас изабрао за живот, али само је једна сврстана међу најлепше на свету.
Улицу Генерала Драпшина у Кикинди су својевремено >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << урбанисти, архитекте и еколози на међународном конкурсу прогласили за једну од 50 најлепших улица света. Тачније овај банатски шор је на 22. месту, а у питању је прави зелени тунел дуг три километра и оаза природе у урбаном језгру града. И током највећих врућина овде је сасвим пријатно, а сенку и хладовину прави дрворед од 389 стабала засађен пре осам деценија , где највише има копривића, јавора, липе и неколико стабала дуда.

“Лети не треба клима уређај, то је хладно спавати, покривамо се са јорганом”, каже Терезија Јањић из Кикинде.
“Нема ни клима уређаја, нема ничега, може се комотно шетати без наочара за сунце, без качкета, без шешира идемо комотно”, наводи Немања Томић из Чачка.
“Увек неко прави селфи, често групе туриста долазе аутобусом, сликају се. Данас су били Румуни, прекјуче је био неки излет пензионера из Београда, па су се размилели и групно су се сликали, и појединачно, па то је трајало”, прича Радован Сантовац из Кикинде.
Занимљиво је да се свако дрво редовно прегледа, где биолози прате здравствено стање, грађу и виталност дебла, јер вишедеценијска стабла негде висином наткриљују кровове.
“Пинцика, у Кикинди позната као пинцика, је у ствари амерички копривић, Целис ациденталис прави је назив стабала испод којих се крошњи ми сада тренутно налазимо и заиста прија, баш током летњих месеци где је температура ваздуха нижа чак и до два степена у односу на остале улице и на врео аспфалт”, објашњава Мирослава Наранџић из секретаријата за екологију града Кикинде.
И није само улица Генерала Драпшина јединствен пример зеленог тунела у центру града, то је и улица Краља Петра првог која води право ка центру града који је такође својеврсна зелена оаза. Наочари и шешри вам у Кикинди ускоро неће требати.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.