Izvor: RTS, 05.Jul.2023, 00:07

Федерални суд забранио америчким званичницима да се састају са представницима друштвених мрежа

Амерички савезни судија изрекао је забрану појединим агенцијама и званичницима администрације председника Џозефа Бајдена да се састају и комуницирају са представницима друштвених мрежа како би модерирали њихов садржај.
Како преноси Ројтерс, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << забрана је уследила као одговор на тужбу републиканских државних тужилаца у Луизијани и Мисурију, који су тврдили да су званичници америчке владе ''отишли предалеко'' у настојањима да подстакну душтвене мреже да се ''позабаве'' објавама за које је администрација сматрала да би могле допринети оклевању када је реч о вакцинацији током пандемије ковида 19 или поништити изборе.

У пресуди се наводи да владина тела попут министарства здравља и ФБИ не могу разговарати са представницима друштвених мрежа ''ради охрабривања, притиска или подстицања на било који начин на уклањање, брисање, сузбијање или смањење садржаја заштићеним слободом говора'', према клаузули о слободи говора Првог амандмана на Устав САД.
Ројтерс наводи да таква одлука суда означава ''победу републиканаца'' који су тужили Бајденову администрацију, рекавши да користи здравствену кризу изазвану пандемијом ковида 19 и претњу дезинформацијама као изговор да обузда ставове који противрече влади.
Амерички званичници навели су да им је циљ сузбијање дезинформација о вакцинама против ковида 19 како би се спречиле смрти оболелих.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.