Izvor: RTS, 13.Jun.2023, 11:08

Отклањају се последице поплава, поново успостављен саобраћај на прузи Београд–Ниш

Санирају се оштећења која су причиниле поплава широм Србије. Поново је успостављен саобраћај на магистралној прузи Београд–Ниш код Јагодине који је био у прекиду након изливања десетина сеоских потока и речица у Поморављу.
Петнаестак минута >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << пре поноћи поново је успостављен саобраћај на магистралној прузи Београд–Ниш код Јагодине. Река Лугомир опала је током вечери читав метар, тако да железнички мост више није угрожен, јавља дописник РТС-а.

Саобраћај је обустављен јуче око 17 часова због високог водостаја Лугомира и велике масе грања и пањева које је река нанела на челичну конструкцију.
У општини Свилајнац излила се Трстена, а у селу Војска проглашена је и ванредна ситуација. Штете од бујица има и на територији општине Параћин.
Ванредна ситуација је и на територији града Чачка где је јака киша изазвала изливање у више месних заједница.
Због обилних падавина и изливања реке Моравице, уведена је ванредна ситуација и у општини Сокобања.
Ванредно и у деловима општине Мајданпек због падавина за викенд.
Коцељева, ванредно скоро месец дана Због обилних падавина и проблема са бујицама и изливањем у општини Коцељева ванредно је скоро месец дана. Још не може да се процени колика је штета начињена, јер свакодневно има нових проблема. Мештани кажу да се са сваком новом кишом не питају да ли ће, него где ће бити изливања.
Председник општине Коцељева Душан Илинчић каже за РТС да се са проблемом поплава сусрећу од 17. маја. "Конкретно у Каменици имали смо изливања притока реке Тамнаве четири пута до сада", додаје.
Истиче да сада велике проблеме имају у рашчишћавању терена – путне инфраструктуре, као и ободних канала свих притока.
"Имали смо велике падавине у кратком временском периоду, 50 до 60 литара падавина смо имали у временском интервају од пола сата до четрдесетак минута што је абнормална количина воде која нам је направила велике штете на путној инфраструктури, пољопривредним газдинствима, али и на стамбеним објектима", нагласио је Илинчић.
Указује да су на неким локацијама имали више воде него 2014. године. "Настављамо са решавањем критичних тачака и свих канала, пропуста где нам је вода нанела проблеме", рекао је Илинчић.
На питање како ће помоћи пољопривредним газдинствима која су поплављена, каже да ће видети на који начин могу да им изађу у сусрет

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.