Izvor: RTS, 09.Jun.2023, 20:27

Земља ЕУ која не прихвати мигранте мораће да плати, само Пољска и Мађарска против тог решења

Министри унутрашњих послова Европске уније касно синоћ постигли су договор о новој политици миграција. Земље које не желе да прихвате мигранте мораће да плате за њихов смештај у другим земљама. Пољска и Мађарска одбациле су споразум, али је ипак усвојен већином >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << гласова држава чланица.
На договор о новој политици миграција и азила цека се још од мигрантске кризе из 2015, а преговори о предлогу закона трајали су скоро четири године. Председавајућа шведска министарка за миграције и азил Марија Малмер Стенергард каже да је споразум историјски, али да до последњег тренутка није веровала да ће бити могућ.

"Механизам обавезне солидарности који смо установили пружиће подршку земљама које су највише изложене миграторном притиску. На дужи рок користиће свима, јер ће смањити секундарне миграције", рекла је министарка Стенергард.
Нови систем мења начин обраде захтева за азил на спољним границама и расподелу азиланата између земаља. Оне које не желе да сместе азиланте мораће да плате 20.000 евра по особи у заједничку европску касу.
"Имаћемо нова правила и убрзане процедуре за обраду захтева за азил из земаља које се сматрају сигурним. То ће омогућити брзе одлуке и повратак оних који немају право на азил", навела је европска комесарка за унутрашње послове Јилва Јохансон. 
Мађарска и Пољска остале су усамљене у противљењу споразуму, а пољски премијер Маровјецки најавио је да Пољска неће плаћати смештај мигрантима.
О миграцијама ће се расправљати и на самиту лидера крајем јуна. Коначни текст споразума требало би да буде утврђен до краја године у преговорима са Европским парламентом.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.