Izvor: RTS, 04.Jun.2023, 07:38

Ердоган именовао нову владу Турске

Tурски председник Реџеп Тајип Ердоган, који је започео трећи мандат, именовао је министре у новој влади Турске.
Реџеп Тајип Ердоган, који је јуче положио заклетву и започео трећи председнички мандат, одлучио ке да поново именује Мехмета Шимшека >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на место министра финансија у новој влади, пренео је Ројтерс.
Шимшек је био високо цењен међу инвеститорима када је раније био министар финансија и заменик премијера у периоду између 2009. и 2018. године. Ројтерс наводи да би његово именовање могло да буде економски заокрет Турске у којој је инфлација висока.
За министра спољних послова постављен је Хакан Фидан, који је заменио дугогодишњег шефа дипломатије Мелвута Чавушоглуа. Фидан је био шеф Националне обавештајне службе од 2010. године, а пре тога је био саветник Ердогана.
За министра одбране, уместо Хулусија Акара, постављен је Јашар Гулер, који је у војсци 49 година, а био је и начелник Генералштаба од 2018. године.
Потпредседник Турске биће Чевдет Јилмаз (56), који је претходно био директор Ердоганове АK партије за економска питања и заменик премијера за економска питања.
Министар полиције биће Али Јерликаја, уместо Сулејмана Сојлуа, који је био на тој позицији од 2018. године. Јерликаја је досад био гувернер покрајина Газијантеп, Текирдаг, Агри и Ширнак, наводи Ројтерс.
Реџеп Тајип Ердоган је 28. маја победио у другом кругу избора за председника Турске са два милиона гласова више од лидера главне опозиционе Републиканске народне партије Кемала Kиличдароглуа. Освојио је 52,18 одсто гласова, док је његов ривал остао на 47,82 одсто.
Ердоган је на власти у Турској већ две деценије – био је премијер од 2003. до 2014. године, када је први пут изабран за председника.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.