Izvor: RTS, 27.Maj.2023, 15:52

Српска листа тражи прекид дијалога док се не повуку полицајци и албански градоначелници; НАТО позвао Приштину да одмах деескалира ситуаци

На северу Косова и Метохије, после јучерашњих сукоба косовске полиције и грађана, је мирно. У сукобима је повређено неколико десетина људи. Косовска полиција се и данас налази у зградама општина Звечан, Зубин Поток и Лепосавић. НАТО позвао Приштину да одмах деескалира >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ситуацију. Оружане снаге Србије до даљег у највишем степену борбене готовости, саопштено након седнице Савета за националну безбедност.
На административном прелазу Јариње нема блокада, од јутрос нема гужви и застоја, а путнички и теретни саобраћај се одвијају без проблема, јавља репортер РТС-а.

Гужве је било ноћас због повратка грађана  који су се враћали са скупа "Србија наде" у Београду.
Уобичајена процедура одвија се и за теретни саобраћај који је јуче био у прекиду, јер припадници КПС нису дозвољавали камионима пролаз из, како су рекли, безбедносних разлога.
Идентична ситуација је и на прелазу Брњак.
Мисија Кфора оштро је осудила једностране акте Приштине истичући да је координација између свих актера од суштинског значаја. Земље Квинте позвале су на моментално повлачење полиције и деескалацију сукоба.
Министар одбране Милош Вучевић рекао је за РТС да се, по наредби председника Републике за подизање борбене готовости, Војска Србије размешта на позицијама ка административној линији.
Одржана је седница Националног савета за безбедност којој је присуствовао  и председник државе Александар Вучић.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен, амбасадори САД у Београду и Приштини, комесар за проширење Европске уније, осудили су поступке косовских власти и позвали да се ти потези одмах зауставе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.