Izvor: RTS, 23.Maj.2023, 16:39

У Врњачкој Бањи се обнављају старе скулптуре познатих аутора

Постављањем скулптуре која је пре 11 година одложена у депо због реконструкције централног парковског простора, Културни центар Врњачке Бање почео је да обнавља јединствени парк скулптура. У њему се налази 56 скулптура домаћих и страних аутора које су поклоњене >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Врњачкој Бањи 60-тих година прошлог века.
У парковском простору Врњачке Бање представљена су изузетна дела аутора који су обележили савремену уметност у другој половини 20. века. Сви су учествовали на Синтезама 65 и 66 године, односно симпозијумима где су радили са локалним уметницима. Посебно се издваја монументална скулптура од мермера Кентаур, Ернста Неизвесног. Са њим је радио професор Драгиша Обрадовић, такође учесник и један од оснивача Синтеза. Професор Обрадовић сматра да су многе од скулптура у Врњачкој Бањи у јако лошем стању и запуштене иако је реч о ремек делима.
“Посебно истичем скулптуру Алине шапошњикове, Сирена, која се налази на обали језера. Овог малог језера врњачког која је комплетно и потпуно девастирана. Око ње се налазе кавези за птице, за патке и стабло које израста непосредно испод њене основе”, наводи проф. Драгиша Обрадовић, вајар.
Иначе скулптуре Алине Шапошњикове из Пољске данас достижу астрономске цифре на међународном тржишту уметнина, а Бањи је поклонила чак две. У бањском парку је 56 скулптура, међу којима и готово заборављена Петра Хаџи Бошкова. Изнета је из парка булдожером, тврди професор Обрадовић, и право је чудо да је сачувана.
Саша Миленковић, директор Културног центра Врњачка Бања истиче: „Била је доста оштећена. Лежала је на трави и нама је био приоритет да прво ето њу детаљно, одрадимо. Захтева и стопу и постамент и само подизање на адекватан начин скулптуре како би она била безбедна.
Скулптура је враћена на исто место у парку где је стајала 47 година премда професор Обрадовић има замерке на рад мајстора из Уметничке клесаркс ерадионице.
“Мене као човека који је организовао поставку те скулптуре на првобитном месту у централном парку нико није позвао и наравно скулптура је погрешно постављена”, каже проф. Драгиша Обрадовић, вајар.
Јавној културној установи предстоји реконструкција, конзеравција и размештање преосталих 55 скулптура како би се бањи вратио пређашњи културолошки и уметнички идентитет.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.