Ауторско вођење кроз изложбу „Откривени свет илустрације Љубице Цуце Сокић“ у Поклон збирци Рајка Мамузића

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Maj.2023, 10:57

Ауторско вођење кроз изложбу „Откривени свет илустрације Љубице Цуце Сокић“ у Поклон збирци Рајка Мамузића

У среду, 10. маја у 18 часова, у Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајкa Мамузићa одржаће се ауторско вођење у оквиру пратећег програма изложбе Откривени свет илустрације Љубице Цуце Сокић. Фото: Градске инфо Ауторка изложбе, Горана Стевановић, библиотекар саветник >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за Графички фонд и уметничку збирку Народне библиотеке у Београду, упознаће публику са концепцијом изложбе у контексту сарадње Народне библиотеке Србије и Поклон збирке Рајка Мамузића.
Сликарка и академик Љубица Цуца Сокић (1914–2009) припада кругу српских уметника који су илустрацију подигли на ниво аутономне ликовне дисциплине, а текст надградили сопственом поетском визијом стварности. Почеци њеног илустраторског пута дубоко су прожети животним и професионалним околностима, у тренутку када се сликарка постепено окреће свету детињства као својеврсном прибежишту, личној аркадији и простору неизбрисивих успомена. Бројна прозна и песничка дела, у периоду 1935–1980, оживела је претачући реч у слику помоћу различитих илустраторских техника, при чему до изражаја долази њена изузетна посвећеност и студиозност, као и непогершива цртачка сигурност.
На темељу Јунговог и Бетелелхајмовог тумачења бајколиког света на коме су саздане необјављене илустрације за бајке Алиса у земљи чуда и Пинокио, дато је иновативно тумачење ауторкиног илустраторског опуса. Путем стручног вођења публика ће се упознати са феноменом илустрације који се посматра и тумачи у односу на текст и позицију читаоца у контексту развоја модерне илустроване књиге послератног периода.
Горана Стевановић диломирала је на катердри за историју модерне уметности Филозофског факултета у Београду. Добитница је награде коју додељује Спомен збирка Павла Бељанског у Новом Саду, за најбољи дипломски рад  под насловом Сликарство српског интимистичког круга. Била је запослена као кустос у Музеју примењене уметности, Галерији Бел Арт, у Библиотеци града Београда као организатор програма из културе, а потом у Народној библиотеци Србије као библиотекар. Данас води Графички фонд и Уметничку збирку ове институције.
Projekcija filma „Mark Barbeza. Portret izdavača iz Liona“, 12. maja

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ауторско вођење кроз изложбу „Откривени свет илустрације Љубице Цуце Сокић“ у Поклон збирци Рајка Мамузића се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.