ФАО: Цене хране у свету порасле први пут ове године

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Maj.2023, 15:00

ФАО: Цене хране у свету порасле први пут ове године

Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО) саопштила је данас да су цене хране у свету у априлу порасле први пут од почетка године. Фото: Танјуг/AP Photo, ФАО индекс цена је у априлу достигао 127,2 поена, што преставља повећање у односу на мартовских 126,5 поена, преноси >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Ројтерс.
Порасле су цене меса, пиринча и шећера, а пад цена житарица, млека и биљног уља није био довољан да спречи раст целокупног индекса, саопштио је ФАО.
„Пошто се привреде опорављају, потражња за храном ће расти, што ће се негативно одразити на њену цену“, рекао је главни економиста агенције ФАО Максимо Тореро. ФАО је рекао да је раст индекса цена, између осталог, одраз суморних прогноза везаних за производњу хране у Индији и Кини.
Тореро је истакао да је раст цена хране „веома забрињавајући“ и нагласио важност продужења Споразума о житарицама који предвиђа извоз украјинског жита преко Црног мора.
Светске цене хране су биле највеће у марту 2022. године, након почетка руске инвазије на Украјину, подсећа британска агенција.
Evrostat: U martu pad obima maloprodaje u evrozoni i EU

Преузмите андроид апликацију.
Чланак ФАО: Цене хране у свету порасле први пут ове године се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.