Izvor: RTS, 05.Maj.2023, 14:04

Грујичић: Сви повређени оперисани, тренутно стабилно - даљи ток опоравка незахвално прогнозирати

Министарка здравља Даница Грујичић изнела је на конференцији за новинаре испред Ургентног центра податке о стању повређених у ноћашњој пуцњави код Младеновца где је убијено осам, а повређено 13 особа. Грујичићева напомиње да су сви повређени оперисани и збринути, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << али и да је, како је реч о повредама од ватреног оружја, незахвално давати прогнозе. О стању повређене деце у ОШ "Владислав Рибникар" Грујичићева је рекла да су и даље у тешком стању дечак и девојчица, а да су два дечака која су лечена у Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој пуштена кући.
Даница Грујичић је казала да су њене колеге и медицински радници прави хероји и оно што је било добро је што ни у среду, ни у синоћњој пуцњави медицина није заказала.

"Радило је у једном тренутку у Ургентном центру шест сала истовремено. Од деведесетих година не памтимо да се овако нешто десило. Трагедија је велика и моје саучешће породицема свих који су погинули", навела је Грујичићева.
Напомиње да су два дечака рањена у пуцњави у ОШ "Владислав Рибникар", а која су лечена у Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој, пуштена кући, а да је, нажалост, девојчица и даље критично.
"Када су у питању деца и наставница који су смештена у Ургентном центру, дечак и девојчица су добро и са наставницом су спуштени у мање интензивну негу, полако излазе из кризе, с тим што ће наставница и девојчица бити оперисани са ортопедске стране. Нажалост, други дечак је јако тешко, има оштећење кичмене мождине и не показује покретљивост за сада руку и ногу. Он је и даље критично и морамо мнгого радити на томе да се он опорави", истиче Грујичићева.
Оперисано 13 особа Министарка ДаницаГрујичић наводи да је јуче било доста повређених, њих 13.
"Све повреде су нанете ватреним оружјем. Пацијент М. М. (1967. годиште) имао је површну рану грудног коша, кости и коже и трбушне марамице. На срећу није имао повреду трбуха, стабилно је и оперисан. Девојка Н. Н. (2006. годиште) имала је устрелну повреду главе и бешике. Хематом који је имала са десне стране је одстрањен, она и пре операције није видела на лево око, ту се заглавио и метак, тако да ће њу вероватно чекати још једна интервенција", напомиње Грујичићева.
Према њеним речима, девојка М. А. (2005. годиште) је најтеже повређена. "Имала је две прострелне повреде са великим оштећењем унутрашњих органа трбушне дупље, и морао је бити одстрањен један бубрег, дванаестопалачно црево, део дебелог црева. Била је јако нестабилна хемодинамски и само су површно збринуте повреде руку и ако се стање стабилизује, њој предстоји ортопедска интервенција. Младић И. И. стар око 20 година, са повредом артерије и вене, ушао је у операцију у стању хеморалгичког шока, колеге анестезиолози су успели да надокнаде крв и крварење је заустављено. Њему следују додатне ортопедске интервенције", истиче Грујичићева.
Наводи да девојка В. Н. 2003. годиште има повреде десне натколенице и препоне, без оштећења крвних судова и са повредом једне мање вене која је решена, по стабилизацији стања ће бити урађене додатне ортопедске интервенције.
"С. Ј. (1972. годиште) - повреде грудног коша са изливом око 800 милилитара крви у грудну дупљу. Он је такође стабилан и оперисан. Он има и прелом првог појасног пршљена и за сада нема знаке померања ногу. Може то бити и пролазно, видећемо шта ће се даље дешавати", додаје Грујичићева.
Указује да је оперисан и М. П. (1969. годиште). "Имао је прострелну повреду доњег дела карлице, он се сада налази на интензивној нези. И Пешић Милан имао је повреду глутеалне регије и он је оперисан", наводи Грујичићева.
У КБЦ "Др Драгиша Мишовић" примљена су два пацијента.
"М. П. (1997. годиште) је имао жестоку повреду бубрега, морао је да му буде одстрањен бубрег. Повреде крвних судова су збринуте. Операција је завршена јутрос у раним јутарњом сатима. И. М.(2003. годиште) има деструкцију кости десне натколенице, али без оштећења нерава и крвних судова. Он је стабилан и мислим да се данас или сутра планира превођење на неку од ортопедских клиника ради даљег третмана", напомиње Грујичићева.
Један пацијент из Смедерева на прегледима у Београду Истиче да су три пацијента збринута у Општој болници у Смедереву, један је због компликација преведен у Ургентни центар и на опсервацији је.
"То је пацијент Р. Ј. 2002. годиште који је имао повреду трбуха и прелом десне надлактице. Њему је било повређено дебело црево и он је у стабилном стању пребачен у Ургентни центар. Ј. М. 2000. годиште оперисан је у Смедереву и стабилан, видеће се за додатне интервенције. М. Н. 2001. годиште, прострелна повреда стомака, без оштећења унутрашњих органа", каже Грујичићева.
Захвалила се Хитној помоћи Младеновац који су, наводи, у 10 минута били на месту где се десио инцидент у Дубони, Хитној помоћи смедеревског Дома здравља који су за 15 минута били на месту у Малом Орашју и Хитној помоћи Београда која је стигла после 37 минута. Заиста нико није заказао. Сви су одреаговали добро. Нажалост, три пацијента код Младеновца нису могли да буду спасени, преминули су на месту, као и један дечко из Малог Орашја. Четворо њих су упућени у Смедерево, кад су стигли тамо, без обзира на помоћ коју су добијали само је један показивао знаке живота, покушана је реанимација, и он је преминуо. Један дечко из Малог Орашја је умро на лицу места", указује Грујичићева.
Наводи да се мора бити на посебном опрезу, јер су прострелне ране такве да никада не можете бити стопроцентно сигурни шта се може дешавати.
"Преминуло је синоћ осморо, а 13 је имало повреде задобијене ватреним оружјем. Сви су у животној опасности, чак и човек који има повреде у глутеалној регији је у животној опасности, јер због велике енергије које зрно ослобађа никада не можете знати тачно шта је све оштећено. Да ли ће неко имати још интервенција, не може се рећи. За сада су стабилни. Надам се да ће и човеку који је упућен из Смедерева моћи да помогну. Ова двојица који су у Смедереву су потпуно у реду за сада", нагласила је Грујичићева.
Важно је, истиче, да се давање крви настави и јако је важно да у сваком тренутку имамо довољне количине крви да можемо људима да помогнемо.
За сада стабилан дечак из Лесковца Коментаришући случај који се догодио у Лесковцу, када је друг погодио друга из ваздушне пушке, Грујичићева напомиње да је зрно погодило мамиларну артерију, и да је то дете изгубило литар и по крви.
"Он је 2005. годиште. Успели су УКЦ Ниш да надокнаде крв. У стању је хеморалгијског шока. И ту треба бити опрезан, када се да велика количина крви ту може да дође до компликација. За сада је стабилан. Молим све родитеље да склоне оружје", наводи Грујичићева..
Указује да је девет психијатара отишло у ОШ "Владислав Рибникар" да укаже помоћ породицама.
"Министарство здравља већ више месеци инсистира да се психолози врате у школе, домове здравља и педијатријске службе. Морамо радити на превенцији да нам се овакве ствари више не би дешавале", закључила је Грујичићева.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.