Izvor: RTS, 01.Maj.2023, 06:05

Црна Трава – пројеката има, новац није велики проблем, али недостају људи

Према последњем попису, у Црној Трави живи нешто више од 1.000 становника. Због катастрофалне демографске слике, у тој општини већ одавно нема озбиљнијег производног погона, а велики природни потенцијали за развој туризма и сточарства се не користе. Лоше приватизације >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << уништиле су једини хотел и фарму оваца. Успешни Црнотравци не помажу родном крају.
Деца у Црној Трави су реткост и право благо. Они који су одрастали седамдесетих и осамдесетих година прошлог века у варошици и околним махалама живе у Лесковцу, Нишу, Београду. Неки од њих су успешни пословни људи.
На територији општине нема ниједног производног погона, јер нема ни радника. Ипак, у општини је регистровано више од 500 предузећа, због ниже пореске стопе. То свакако доприноси пуњењу општинског буџета, али озбиљнијих инвестиција Црнотраваца који могу да помогну завичају нема.
"Неко треба да покрене ту идеју да се људи врате да направе неки бизнис. Нисам сигуран да сви у градовима имају баш новца напретек", каже Милован Милошевић из компаније "ФТО Београд".
После лоше приватизације, хотел "Вилин луг" већ десет година пропада, а пропала је и фарма оваца.
Како направити прекретницу? Пре две године почела је да се гради зграда за повратнике. Још није завршена. Недостаје 55 милиона динара.
"Ово мора да се заврши до краја године. Ту очекујемо да се врати најмање десет породица у овој години, у прошлој су се вратиле три и треба да добију станове до краја године", наглашава председник општине Славољуб Благојевић.
Општина младим брачним паровима са децом који хоће ту да живе даје многе погодности, од бесплатног вртића до бесплатних уџбеника, превоза.
"У вртићу има деветнаесторо деце, тренутно их је само троје, јер остали нису дошли из здравствених разлога", каже директор предшколске установе Милош Митов. 
Људи који су ту рођени ретко се враћају. Ипак, Јасна Пандуровић живела је у Америци 23 године и вратила се у Козарницу.
"Пут је мало непроходан, треба још кућу да завршим, треба мост да направим, да средим све да би се и син са својих четворо деце вратио", каже Јасна.
Црној Трави недостају људи, пројеката има, новац није велики проблем.
Време је и да држава на прави начин помогне том крају јер су Црнотравци, који су изградили Србију, то заслужили.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.