Izvor: RTS, 30.Apr.2023, 14:33

Ловни туризам развојна шанса за општину Блаце

Ловни туризам, уз производњу шљива, могао би да буде још једна грана по којој би општина Блаце била препознатљива. Због тренинга и обуке ловачких паса у пролеће и контролисаног лова ујесен, све је више гостију из целе Европе. Само у последњих месец дана било је 60 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ловаца из Италије.
Дарио Ликардо са Сицилије четврту годину заредом своје псе птичаре тренира на Блачким пољима богатим јаребицама, станарицама овог подручја. Његов живот је, како каже, професионално одгајање коња препонаша и уживање у природи кроз дресуру и маркирање енглеских сетера.
„Привлаче ме ова прелепа поља, одлични терени за дресуру паса, велики број дивљачи, људи са којима се срећем, одлична организација и изузетно гостопримство људи из Блаца“, наглашава Ликардо.
„За ову дестинацију сам чуо од пријатеља у Италији који редовно долази овде, а онда сам је пронашао на интернету. Дошао сам на препоруку и презадовољан сам природом и свиме што сам затекао“, каже Марко Павани из Анконе.
Са расним псима, специјализованим возилима и скупом опремом, организоване групе и појединци од три до седам дана уживају у ловишту у коме проналазе и у лет подижу велики број парова јаребица.
„Ловиште Блаца је површине негде око 26 хиљада хектара. Сви долазе углавном да обучавају своје ловачке псе. Надамо се да ће тај број гостију да буде све већи и већи и врло смо срећни што нам се после короне и свега вратио један велик број гостију са тенденцијом благог пораста“, наводи Момчило Ђенадић, из Пребрезе код Блаца.
Посла за угоститеље биће све више и добро је знати какви су гости, шта воле, желе, какве утиске носе, хоће ли се враћати и зашто.
„Нису захтевни, пре свега јако су захвални. Првенствено им нудимо нашу кухињу, да пробају све наше специјалитете, традиционалну кухињу што им се јако допада, али им излазимо у сусрет и спремамо им и њихова јела”, напомиње Јелена Ђенадић, из Пребрезе.
„Све је лепо. Људи су веома љубазни. Стекао сам пријатеље овде. Одушевљен сам ловиштем, пронашли смо доста парова јаребица. Враћам се током јесени и догодине“, најављује Лука Мекарели из Витерба.
Сви који су били овог пролећа, најављују повратак и долазак нових колега с јесени па све до првих снегова, када ће их окупити лов на препелице и шљуке, а потом и традиционална хајка на вука.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.