Много људи на свету пије превише лекова

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Apr.2023, 12:44

Много људи на свету пије превише лекова

Око 15 одсто људи у Енглеској узима пет или више лекова сваког дана, као и 20 одсто Американаца и Канађана старих између 40-79 година. Фото: Pixabay/Val-gb Пошто старији имају тенденцију да буду болеснији, број пилула које попију има тенденцију да расте током времена, пренео је „Економист“.
>> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << /> Када је реч о Американацима који имају 65 или више година, две трећине узима најмање пет лекова сваког дана, у Канади, 25 одсто старијих од 65 година узима 10 или више лекова. Нису сви лекови корисни, половина старијих Канађана узима бар један који је, на неки начин, неприкладан.
Прегледом прекомерног издавања рецепата у Енглеској 2021. закључено је да најмање 10 одсто рецепата које издају породични лекари и фармацеути не би требало да буду издати.
Чак и правилно прописани лекови имају нежељене ефекте. Што више лекова неко узима, то ће више имати нежељених ефеката.
Као фармацеут у великој болници у Аделејду, Емили Рив је често сусретала пацијенте који пију велки број лекова сваког дана.
„Рекли би ‘Узимам толико лекова да звецкам док ходам'“, присећа се она и бринула се да су неки од лекова који су узимали ови пацијенти бескорисни, или чак штетни. „Полифармација“, како је називају лекари, намеће велики терет здрављу.
Недавна студија коју је урадила болница у Ливерпулу показала је да је скоро сваки пети пријем у болницу узрокован нежељеним реакцијама на лекове.
Лоун Институт, амерички истраживачки центар, сматра да би, између 2020. и 2030. године, претерано узимање лекова у Америци могло да изазове више од 150.000 превремених смрти и 4,5 милиона хоспитализација.
Одвикавање од лекова је непознат терен за савремене здравствене системе, међутим, то почиње да се мења. Доктори, фармацеути и медицинске сестре успостављају „мреже за непресписивање (рецепата)“ како би покушали да измене прекомерну употребу лекова.
Национална здравствена служба Енглеске објавила је план за смањење прекомерног преписивања рецепата 2021. године. Прва међународна конференција о томе одржана је прошле године, у Данској.
Прекомерно узимање лекова оптерећује пацијенте на неколико начина, један је чиста логистика „Људи се осећају као да им се цео живот врти око њихових лекова“, рекао је Мајкл Стајнман, професор медицине на Калифорнијском универзитету у Сан Франциску.
Што више лекова неко узима, веће су шансе да ће неке од њих погрешно узети.
Други проблеми су једноставно медицински.
Неки пацијенти на крају узимају неколико лекова који утичу на исти биолошки пут. Пример су антихолинергици, који потискују активност ацетилхолина, неуротрансмитера.
Неколико лекова, укључујући неке лекове против алергија, лекове против инконтиненције и трицикличне антидепресиве, делују на овај начин, а поједини лекари нису свесни тога.
„Kamen sudbine“ na putu za London radi krunisanja kralja Čarlsa III

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Много људи на свету пије превише лекова се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.