Izvor: RTS, 24.Apr.2023, 14:11

Гранате и леци, Израел против Хезболаха

Израелска артиљерија испалила је најмање 20 пројектила на базу Хезболаха на југозападу Сирије, у покушају да успори доток иранског наоружања после серије ракетних напада палестинских милиција на Израел. Леци са ликовима шефова обавештајних служби Хезболаха и >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Израела пронађени на месту експлозије. "Нећемо дозволити да Голанска висораван постане Либан", упозорила израелска војска.
"Голанска висораван у пламену" и "Напади окупатора", наслови су којима су палестински медији испратили акцију артиљерије на Голанској висоравни и наставка акције која је почела после упада израелске полиције у џамију Ал Акса пре две седмице.
На положаје Хезболаха у Кинеитри испаљено је двадесетак граната, а сиријски медији јављају да у овом нападу није било жртава.
Израел: Удвостручен број напада на положаје Хезболаха Одмах после експлозија, Израелци су из дронова бацали летке са фотографијама шефа сиријских обавештајаца, генерала Самера ел Дане и локалног шефа Хезболахових шпијуна, Тарика Махера.
Уз фотографије шефова шпијуна, сиријске снаге су упозорене да не сарађују са Ираном и Хезболахом, наводећи да им је таква "сарадња до сада донела много више штете него користи".
Напади на положаје Хезболаха уследили су свега неколико дана пошто је израелски министар одбране, Јоав Галант рекао да је та држава удвостручила број напада на положаје у Сирији од почетка године, како би успорила доток новог оружја из Ирана.
"Нећемо дозволити да Иран претвори Голанску висораван у Либан", рекао је израелски министар одбране.
Серија сукоба која је почела упадом израелске полиције у џамију Ал Акса у Јерусалиму 4. априла, претила је да ескалира у отворени сукоб са Палестинцима, али су страсти донекле смириле пошто су палестинске милиције испалиле стотињак пројектила ка Израелу.
Израел је узвратио нападима на положаје Палестинаца у Либану и Голанској висоравни, после чега су се обе стране, прећутно, сложиле да из оптужби за ескалацију насиља изузму Хезболах, иако је прилично јасно да се палестинске милиције не би усудиле на овакав потез без сагласности ове организације.
Готово истовремено, турски министар одбране Хулуси Акар најавио је да ће се у уторак у Москви састати са колегама из Русије, Ирана и Сирије, како би расправљали о борби против тероризма, посебно пошто су се у серији процурелих америчких докумената појавила озбиљна упозорења да Исламска држава из Сирије планира нове нападе на циљеве у Европи.
И пре појављивања ових списа, Американци су у неколико наврата нападали циљеве који се повезују са остацима снага лојалних Исламског држави, па су до средине априла, због планирања напада на европском тлу, убијена двојица лидера ове организације.
Једнако озбиљну забринутост изазвали су и покушаји Исламске државе да покрене процес производње хемијског и биолошког оружја, који је обустављен после пада Мосула 2016. године.
Иако страх од потеза Исламске државе представља озбиљан проблем на Блиском истоку, локални аналитичари наводе да много већу бригу изазива процес "препакивања Хамаса", посебно пошто је та организација, пре неколико година почела да губи подршку низа арапских земаља.
Хамас је, убрзо затим, помоћ потражио у Либану, па је Хезболах после низа година обновио односе са режимом Башара ел Асада, што је резултирало распоређивањем неколико стотина припадника ове организације дуж граница Израела.
Израелске обавештајне службе наводе и да су у протеклих година "учестали" сусрети лидера Хамаса и Хезболаха, Исмаила Ханијеа и Хасана Насралаха.
У прилично хаотичну ситуацију, укључио се Исламски џихад, који је запретио ескалацијом насиља и "неизбежним сукобима".
Иран против Израела Израелски извори тврде да талас ракетних напада на Израел, који је уследио после упада полиције у џамију Ал Акса у Јерусалиму, представља показатељ нове стратегије Ирана – односно истовремених удара на Израел са више страна.
Током недеље насиља, пројектили су на Израел испаљивани са локација у Појасу Газе, из Либана и Сирије, што је протумачено "очигледном координацијом" припадника Хамаса, Исламског џихада и Хезболаха из Техерана.
Готово истовремено, генералштаб иранских оружаних снага, који координише акције војске и Револуционарне гарде, најавио је "серију криза без преседана у историји, после које ће Израел престати да постоји".
Директорат за војну безбедност израелских оружаних снага упозорио је политичаре да је земља ближе рату него миру, као и да ће тензије, после рамазана, некако спласнути.
"У овој фази, Иранци нису успели да кризу из Ирака, Сирије, Либана, Појаса Газе и Западне обале пренесу на територију Израела, али је извесно да ће наставити да покушавају", тврде израелски обавештајци.
Готово истовремено, генералштаб иранских оружаних снага, који координише акције војске и Револуционарне гарде, најавио је "серију криза без преседана у историји после које ће Израел престати да постоји".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.