Отварање изложбе Откривени свет илустрације Љубице Цуце Сокић

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Apr.2023, 10:23

Отварање изложбе Откривени свет илустрације Љубице Цуце Сокић

У среду, 26. априла у 19 часова у Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића (Васе Стајића 1) биће отворена изложба Откривени свет илустрације Љубице Цуце Сокић, реализована у сарадњи Народне библиотеке Србије у Београду и Галерије ликовне уметности поклон збирке >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Рајка Мамузића. Фото: Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајкa Мамузићa Изложба ће приказати мање познат сегмент стваралаштва Љубице Цуце Сокић посвећен илустровању за децу, које је захватало значајан временски период њене уметничке каријере, у трајању од 1935. до 1980. године.
Паралелно са ликовним истраживањима, као и дугогодишњим педагошким радом на Академији ликовних уметности у Београду, Љубица Цуца Сокић је својим илустрацијама оживела бројна прозна дела југословенске и светске књижевности, као и најпознатије часописе за децу друге половине ХХ века (Пионири, Полетарац и Змај). Тематски разноврстан илустраторски опус уметница обогаћује сопственом поетском визијом стварности, провлачећи на суптилан начин апстрактне облике и форме присутне у њеном сликарству шездесетих година прошлог века. Стилска искуства из штафелајног сликарства спонтано је пренела на илустрације, које одликују синтеза рационалног и лирског, поетска атмосфера, дискретан колорит, одмереност и уздржаност пред мотивом.
За Љубицу Сокић, свет бајколиког, невидљивог и емотивног постоји паралелно са строго рационалним универзумом у коме владају односи геометрије и равнотеже. Изложба открива разноврсност жанрова, ликовних приступа и техника са идејом да употпуни и заокружи упознавање интегралне уметничке физиономије Љубице Сокић.
Изложбена поставка укључује 75 оригиналних објављених илустрација за књиге и часописе, као и непубликоване илустрације Алисе у чаробној земљи и Пинокиа које до сада нису биле познате широј јавности. Пратећи део изложбе чине књиге са објављеним илустрацијама, предмети и сликарски прибор из атељеа, као и уметничка дела из Заоставштине Љубице Цуце Сокић у Народној библиотеци Србије.
На отварању ће говорити Владислав Шешлија, директор Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића, др Владимир Пиштало, управник Народне библиотеке Србије и Горана Стевановић, ауторка изложбе.
Изложбу ће пратити програм у виду ауторских и кустоских вођења, стручних предавања и ликовних радионица. Изложба ће бити отворена до 8. јуна.
Izložba „Temori Dolls“ – Prednosti postojanja u Malom likovnom salonu KCNS

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Отварање изложбе Откривени свет илустрације Љубице Цуце Сокић се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.