Делегација Србије на Пролећном заседању ММФ-а и Групације Светске банке

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Apr.2023, 18:28

Делегација Србије на Пролећном заседању ММФ-а и Групације Светске банке

Делегација Републике Србије, коју предводи гувернер Народне банке Србије (НБС) и гувернер Србије у Међународном монетарном фонду Јоргованка Табаковић, представљала је данас Србију на састанку Конституенце Швајцарске, чији је Србија део. Фото: Танјуг/Andrew Harnik Генерални закључак >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << свих чланица Конституенце јесте да је пред нама још једна година великих неизвсености и паралелних глобалних изазова који укључују високу инфлацију, нижи привредни раст, висок ниво дуга и пооштрене глобалне финансијске услове у околностима изражених геополитичких тензија.
У таквим условима мултилатерална сарадња јесте важан одговор на заједничке изазове, саопштила је НБС.
Гувернер Табаковић је навела неколико резултата које је Србија остварила у односу на период пре пандемије, упркос свим шоковима из екстерног окружења.
Они су најбољи показатељ исправности политика које су вођене у циљу очувања наше економије. Како је навела, остварили смо кумулативан реални раст бруто домаћег производа од девет одсто, девизне резерве смо повећали за близу 60 одсто, вредност динара према евру остала је готово непромењена током целог периода.
Такође, како је навела, извоз робе и услуга у 2022. години био је рекордан и за преко 60 одсто виши него у одличној преткризној 2019. години, а рекордан прилив страних директних инвестиција, у просеку око досто бруто домаћег производа.
Не само да инвеститори нису одустали од планираног улагања током пандемије већ је започета и реализација нових значајних пројеката, истакла је она. Говорећи о реакцији Народне банке Србије на актуелене глобалне шокове гувернер је истакла да је одговор НБС био постепено затезање монетарних услова, уважавајући чињеницу да је инфлација у Србији у највећој мери увозног карактера, као и да је реч о факторима који долазе са стране понуде.
И Влада Србије предузимала је бројне мере које су ублажиле утицај трошковних притисака из међународног окружења, и за грађане, и за привреду, наведено је у саопштењу.
У погледу финансијске стабилности, гувернер је истакла да у Србији имамо девет системски значајних банака, од укупно 21 банке које чине наш банкарски сектор, при чему ниједну банку не третирамо као сувише малу или незначајну у наџору за који је надлежна искључиво Народна банка Србије.
Домаћи банкарски сектор је доказао своју високу отпорност захваљујући високој ликвидности и солвентности, прудентној регулативи, добром наџору и добром управљању ризиком, истакла је.
„У условима глобализације и испреплетаних шанси и ризика стабилност нема алтернативу, као што ни сарадњи нема алтернативе, јер од одлука носилаца политика зависе наше економије, радна места и породице. Судећи према резултатима, у Србији спроводимо координиране, доследне и добро осмишљене политике и тако ћемо наставити да радимо и у наредном периоду“, закључила је гувернер Табаковић.
Brnabić Srbima sa KiM: Računajte na Vladu kao što računate na predsednika

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Делегација Србије на Пролећном заседању ММФ-а и Групације Светске банке се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.