Izvor: RTS, 10.Apr.2023, 17:51

Да ли је угрожено функционисање града због штрајка радника ужичког комуналног предузећа

Радници ужичког Јавног комуналног предузећа "Биоктош", задуженог за чишћење града, одржавање зелених површина, гробља и паркинга, од јутрос су у штрајку који су најавили пре десетак дана. Данас су преговарали сa пословодством и представницимa оснивача – Града Ужица, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << али штрајк настављају.
Од јутра су испред своје зграде где другим данима долазе по машине и алате. На штрајк, чији су основни захтеви бољи материјални положај, кажу, натерала их је мука и неразумевање надлежних.

 
"Пре свега тај лични доходак, врши се доплата до минималне зараде коју је прописала Република Србија да бисмо дошли до минималца, значи неки немају у неким месецима ни минималац, а то су тешки послови изношења смећа, сахрањивања", наводи Стаменко Новаковић, председник Независног синдиката.
"Ово је искључиво борба за голу егзистенцију. Људи су доведени до ивице, а огромна средства су отишла, имамо информације да је фирма на рубу пропасти, због тога смо дигли глас", истиче Жељко Радуловић, возач цистерне.
"Ми мислимо да су они лако решиви. Оно што нас посебно забрињава и боли је то од кад смо најавили штрајк пре 10 дана да нисмо уопште имали контакте штрајкачких одбора са представницима оснивача", каже Владо Ристановић председник Синдиката "Слога".
Разговора је било, кажу, у Градској кући, и пре данашњег, уз спремност да испуне већину захтева.
"Ми желимо да се договоримо, да наставимо разговоре, али да би се постигао неки договор мора да постоји воља две стране. Сматрам да смо данас били на корак да се договоримо и да ће они размотрити поново наше предлоге и да ћемо сутра наставити разговоре. Они ће наставити, наравно штрајк уз поштовање минимума процеса рада којег су законом обавезни да се придржавају", објашњава Драгољуб Стојадиновић, заменик градоначелника Ужица.
Иако се неколико странака огласило саопштењима, ограђују се од политике. Што се суграђана тиче, претходних дана давали су им подршку на порталима и у разговорима:
"Нисам нешто обраћао пажњу како они то раде, али имају право. Шта је 40.000 данас, раде, мрзну се."
"Немам неке посебне примедбе за њих, а не знам за друге."
Ужичани данас, ипак, углавном нису имали слику претрпаних контејнера попут Парижана и Наполитанаца, цвеће је већ посађено, пада киша па нема прања улица. Ипак, то је тек дан без комуналаца. Податак да је просечна старост радника преко 50 година уз услове и плате довољно говоре зашто нема младих, а четири директора фирме за 5 година – да проблеми постоје.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.