Папа Фрања предводио Ускршње бдење у базилици Светог Петра у Риму

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Apr.2023, 10:20

Папа Фрања предводио Ускршње бдење у базилици Светог Петра у Риму

Папа Фрања предводио је у суботу вече традиционално Ускршње бдење у пуној базилици Светог Петра. Foto: AP Photo/Gregorio Borgia Церемонија је почела на улазу у Базилику обредом благосиљања ватре, процесијом са свећама, док је певана Лумен Христи.
Прослава је обухватила крштење и кризму >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << осам катихумена из Албаније, САД, Нигерије, Италије и Венецуеле, преноси Ватикан њуз.
На почетку бдења, папа, који је стигао у инвалидским колицима због бола у коленима, урезао је у восак високе свеће крст, прво и последње слово грчког алфабета – алфа и омега, као и бројеве ове године.
Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino Затим је свештеник упаљену свећу понео средишњим пролазом базилике у којој се окупило око 8.000 верника.
Десетине кардинала и других га је следило, од којих је сваки носио мању упаљену свећу.
Папа Фрања је у беседи истакао да су жене које су кренуле да посете Исусов гроб и затекле га празног доживеле невероватно искуство које је означило прелаз од огромне туге због Исусове смрти до потпуног чуђења због Господњег васкрсења. “А ово путовање од туге до неописиве радости је једно на које смо сви позвани”, поручио је папа.
Понекад можемо бити преплављени тугом, приметио је папа, када садашњост видимо само „у виду гробова разочарања, горчине или ужаса, верујући да се ништа не може променити“, а ово разочарање, додао је, може довести до тога да извор наде пресуши у нама.
„Повремено се можемо осећати уморно од наше свакодневне рутине, уморни од преузимања ризика у хладном, тешком свету у коме се чини да само паметни и јаки напредују. У другим случајевима, можемо се осећати беспомоћно и обесхрабрено пред силом зла,” рекао је поглавар римокатоличке цркве.
Како је додао, ускрснуће господње нас мотивише да идемо напред у нади и радости, да „одвалимо камен са гробова у које често затварамо своју наду“ са пуним поверењем за будућност, пошто је Исус васкрсао и „променио правац историје“.
„Драга браћо и сестре, пођимо за Исусом у Галилеју, сретнимо га и поклонимо му се тамо, где чека сваког од нас. Оживимо лепоту тог тренутка када смо схватили да је жив и учинили смо га Господаром наших живота…Ускрснимо у нови живот,” навео је папа у поруци верницима.
Очекује се да ће се у недељу десетине хиљада верника придружити папи на Тргу Светог Петра на ускршњој миси.
Zelenski: Uskoro iz Poljske stiže 200 borbenih vozila „rosomak“

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Папа Фрања предводио Ускршње бдење у базилици Светог Петра у Риму се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.